ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du med dyslexi få stöd när du pluggar på universitetet

Anna Thanner · 17 Apr 2017
Uppdaterad 17 Apr 2017
Tvekar du inför att läsa vidare på grund av din dyslexi? Oroa dig inte! Det finns stöd att få.

Tvekar du inför att läsa vidare på grund av din dyslexi? Oroa dig inte! Det finns stöd att få. Foto: All over press/Alamy


Tvekar du inför att läsa vidare på universitetet på grund av att du har dyslexi? Oroa dig inte – i dag finns mycket stöd att få för att underlätta studierna. Elisabeth Åman, samordnare av särskilt pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättning på Stockholms universitet, guidar dig rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket stöd kan man som dyslektiker få på universitetet?

– Det erbjuds många olika slags stöd till dig med dyslexi, anpassat efter det behov du har – det finns ju många varianter och grader av dyslexi. Många studenter har nytta av att kunna lyssna på kurslitteratur, en del tycker att det är bra att få anteckningar från föreläsningar och vissa får stöd av rättstavningsprogram och talsyntes. I provsituationer kan du till exempel få längre tid på dig eller möjlighet att använda dator vid salstentor. Ett omtyckt program som finns bland resurserna är ett där det går att korrekturlyssna på det du har skrivit – när datorns talsyntes läser upp texterna är det lättare att höra om något ord har fallit bort eller blivit felstavat.

Hur går man tillväga för att få sitt stöd?

– När du blir antagen till din utbildning måste du göra en ansökan om särskilt pedagogiskt stöd, det gör du snabbt och enkelt på hemsidan www.nais.uhr.se. Därefter kommer ditt lärosäte att bjuda in dig till ett samtal där de kartlägger vilket stöd du har fått tidigare och vilket du behöver i framtiden. I provsituationer är det examinatorn som avgör om rekommendationerna om särskilt pedagogiskt stöd fungerar ihop med examinationen och kursplanen i fråga.

Vad tycker studenterna generellt om de resurser som finns?

– De studenter som kommer till Stockholms universitet är ofta glada över att utbudet av stöd är så stort. Det finns generellt stöd som erbjuds alla studenter på Studie- och språkverkstaden, där man kan få hjälp med studieteknik, akademiskt skrivande och muntlig framställning. Där finns också en riktad verksamhet till studenter med särskilda behov. Det är viktigt att veta att det finns en diskrimineringslag som slår fast att alla sektorer i samhället ska ge stöd till personer med någon form av varaktig funktionsnedsättning och att lärosäten inte får brista i tillgänglighet vid studier för studenter med funktionsnedsättning.

Upplever du att det finns en tabu kring dyslexi i den akademiska världen?

– Nej, inte alls. Det finns en väldigt stor medvetenhet om att studenter har olika förutsättningar och behov i dag – och en angelägenhet om att arbeta inkluderande. Det är dessutom väldigt vanligt att personer med dyslexi läser vidare efter gymnasiet. På Stockholms universitet var det 613 nya studenter som hade ansökt om stöd förra året men i praktiken är det många fler som har dyslexi. Vi ser att siffran sjunker vilket beror på att institutioner undervisar allt mer inkluderande. Det i sin tur leder till att det inte alltid behövs extra stöd även om man har en funktionsnedsättning.

Vad skulle du vilja säga till någon som tvekar inför att läsa vidare på grund av sin dyslexi?

– Läs vidare! Dyslexi kan äta tid, men om läsandet går långsamt kan du få lyssna på kurslitteraturen istället. Fungerar läsandet fint men skrivandet är kämpigt får du använda en dator och dess olika program. För de allra flesta räcker det stöd som finns. Var inte orolig för det – börja istället fundera på vad du vill läsa för utbildning!

LÄS MER
Studera med musik eller inte?

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro