ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du rädda oss mjölkbönder

Metro · 4 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


Det senaste året har varit tufft för Sveriges mjölkbönder. Om vi vill ha kvar den svenska mjölkproduktionen måste politikerna minska regelkrånglet och stärka konkurrenskraften. Dessutom kan du själv hjälpa till genom att köpa lokal mjölk när du handlar, skriver Jakob Jurriaanse, mjölkbonde i Tystberga.

klar

Artikellänk är kopierad

2015 har varit ett svårt år för oss mjölkbönder. Vi får dåligt betalt för vår mjölk och vi kämpar med höga kostnader och krångliga regler. Det finns hopp, men då måste våra politiker ge oss möjlighet att konkurrera på lika villkor med resten av Europa.

► LÄS MER: "Mjölkbönderna åker inte räkmacka – de går på knäna"

1995 fanns det cirka 17 000 mjölkbönder i Sverige. När jag började som mjölkbonde 2011 så fanns det lite fler än 5 000. I dag är vi 4 400. Vad är det som har hänt?

Tre saker: mejeribranschen har avreglerats, vi har gått med i EU och vi har blivit mer effektiva. Trots att vi är betydligt färre producerar vi ungefär lika mycket mjölk i dag som för 30 år sedan, men nu konkurrerar vi med bönder och mejerier från hela världen. Till exempel är 42 procent av all ost vi äter importerad. Konkurrensen i mejeridisken är extremt hård.

Vi befinner oss vid ett vägskäl: antingen fortsätter vi som nu och låter svensk mjölkproduktion dö ut, eller så gör vi det som krävs för att Sverige ska ha kvar ett livskraftigt lantbruk, öppna landskap och en levande landsbygd. Jag föredrar det senare.

Minska byråkratiskt krångel

När folk tänker på en bonde så ser nog de flesta framför sig någon som är ute i ladugården och kollar till korna eller sitter på en traktor ute på åkern. Och det är ju där vi ska vara. Men i verkligheten lägger vi tiotals timmar varje vecka på att fylla i formulär och rapportera till myndigheter. Allt detta har så klart ett gott syfte. Men för många av oss, särskilt bönder med mindre gårdar som sköter allt själva, så blir byråkratin övermäktig. För att vara lantbrukare i dag måste man vara lika duktig på juridik som på att köra traktor.

Öka vår konkurrenskraft

I och med att vi gick med i EU började det välla in mejeriprodukter från andra länder. Det välkomnar vi, för det innebär ju att vi kan exportera det vi producerar. Men problemet är att svenska bönder har högre krav och högre kostnader än de flesta andra europeiska bönder. Till exempel dras vi med en 30 år gammal beteslag, en dieselkostnad som är bland de högsta i Europa och arbetsgivaravgifter som innebär att många av oss inte har råd att ta in hjälp. Vi vill inte ha särbehandling, men vi vill kunna konkurrera på lika villkor med våra kollegor ute i Europa. Här har regering och riksdag väldigt mycket kvar att göra, och inte minst måste de få tummen loss vad gäller Sveriges nya livsmedelsstrategi.

Köp lokalt

I slutändan är det du som konsument som bestämmer hur det går för oss bönder. Genom att köpa lokalt bidrar du till att Sverige och Mälardalen även i framtiden kommer ha öppna landskap och en levande landsbygd.

► LÄS MER: LRF: "Mjölk är inte alls farligt"

Den här veckan står jag och andra Arlabönder på olika ställen i och kring Stockholm, bland annat Kista Galleria, Medborgarplatsen och Odenplan. Vi hoppas att du kommer och tar en fika och pratar med oss om framtiden för svenska mjölkbönder.

Jakob Jurriaanse

Mjölkbonde, Tystberga

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro