ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du se Merkurius på himlen i dag

JENNI KARLSSON · 8 Maj 2016
Uppdaterad 9 Maj 2016
En sammansatt bild från Solar och Heliospheric Observatory (SOHO) visar Merkuriuspassagen 2003.

En sammansatt bild från Solar och Heliospheric Observatory (SOHO) visar Merkuriuspassagen 2003. Foto: NASA/TT


I dag passerar Merkurius solen. Passagen pågår under flera timmar och kan ses i hela landet med rätt utrustning. Men glöm inte: Titta aldrig direkt mot solen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är första gången sedan 2003 som man från jorden kommer kunna se Merkurius passera solen. Under några timmar på eftermiddagen kan den med rätt utrustning se planeten som en svart prick framför solen.

– Det är den bästa astronomiska händelsen i år som vi vet om, säger Robert Cumming, redaktör på tidskriften Populär Astronomi och astronom.

För den intresserade finns flera timmars möjlighet att se planeten. Mellan 13.12 och 20.41 kommer Merkurius att vara synlig för oss i Sverige – men bara för den som har rätt utrustning.

– Man kan inte se någonting med blotta ögat, och utan rätt utrustning är det skadligt för ögat att ens försöka. Mitt bästa tips är att gå på de visningar som finns runt om i landet, säger Robert. 

►LÄS MER: Här är det astronomiska årets absoluta höjdpunkter

Men finns inte möjlighet att dyka upp på en av visningarna finns ett andra alternativ, man kan projicera passagen på ett papper med hjälp av en fältkikare. Läs mer om hur man projicerar här.

– Det är lite av en utmaning att projicera, men det är inte så svårt som man tror, skrattar Robert.

Och för den nyfikne som ser passagen är det inte bara chansen att se en av vårt solsystems planeter som är det spännande. När astronomer upptäcker nya planeter utanför solsystemet går det ofta till på samma sätt – att de ser en planet som passerar en stjärna, förklarar Robert.

En Merkuriuspassage sker antingen i maj eller i november, det har att göra med hur Merkurius bana ligger i jämförelse till jordens bana runt solen. Missar man passagen denna gång äger nästa rum i november 2019, men Robert berättar att man antagligen kommer se passagen sämre då på grund av vädret. Vill man se händelsen igen under maj månad så får man vänta till år 2049.

Robert Cumming.
Robert Cumming.Foto: Populär Astronomi
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro