ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan du vara miljövänlig – tio enkla saker i din vardag

Fredrik Samuelson · 3 Nov 2018
Uppdaterad 5 Mar 2019
Skräpa inte ner i naturen.

Skräpa inte ner i naturen. Foto: Rich Pedroncelli/AP


Du behöver inte ha hela världen på ditt samvete. Men du kan tänka på vad som är bra och dåligt för miljön. Här är tio enkla saker du själv kan göra i din vardag för att bli snällare mot naturen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sopsortera och återvinn

Genom källsortering och återvinning minskar vi på föroreningar. Under 2016 gick 93 procent av glasförpackningarna tillbaka till materialåtervinning och 47 procent av alla plastförpackningar, enligt SCB.

Välj kranvatten i stället för flaskvatten

I Sverige har vi hälsosamt vatten direkt ur kranen. Därför är det ofta en onödig miljöbelastning att välja förpackat vatten. Flaskvatten är också upp till 1 000 gånger dyrare per liter, enligt Konsumentföreningen.

Skräpa inte ner i naturen

Ta med dig ditt skräp och gå till en sopkorg. 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är enligt organisationen Håll Sverige rent tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Åk kollektivt till jobbet

Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Enligt Naturvårdsverket står inrikestransporter för en tredjedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

Släng inte mat

Planera dina inköp, gör matlådor och håll koll på matens livslängd. Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige, rapporterar Naturvårdsverket.

Släck lampor och stäng av elektronik

Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs och dra ur mobilladdare när de inte används. Stäng också av apparater i stället för att ha dem i standby-läge, tipsar Världsnaturfonden.

Välj kött med omsorg

Äter du kött? Välj ekologiskt och lokalproducerat i stället för kött som transporterats långa sträckor. Animalieproduktionen står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och därför är det också bra att minska sin köttkonsumtion, skriver Jordbruksverket.

Koka vatten i vattenkokare i stället för på spisen

Vattenkokaren drar mycket mindre el än att koka upp vatten på spis. Du spar också mycket tid. Att använda vattenkokare, lock på kastrullerna och att utnyttja plattornas eftervärme sparar en hel del energi, skriver Energimyndigheten.

Tvätta fulla maskiner och skippa sköljmedelFyll tvättmaskinen och diskmaskinen för att spara energi. Naturskyddsföreningen rekommenderar också att undvika sköljmedel så släpps färre kemikalier ut.

Välj miljömärkta produkterDet finns tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Svanen eller miljömärkningen Bra Miljöval, tipsar Världsnaturfonden. Ring också ditt elbolag och byt till miljömärkt el.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro