ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan FI påverka i riksdagen – om de kommer in

Jenny Sköld · 4 Jun 2014
Uppdaterad 5 Jun 2014

Från att ha legat och skvalpat under enprocentsstrecket är Feministiskt initiativ nu ett parti att räkna med. Framgångarna i EU-valet har gjort att partiet nu förbereder sig för en plats i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

– Vi är övertygade om att vi kommer in. Då har vi en riksdagsgrupp på plats som kommer att sitta i alla utskott med genusglasögonen på näsan och se till att de här frågorna inte försvinner, säger FI:s talesperson Gudrun Schyman.  

Experten om FI:s möjligheter att få igenom sina frågor

Skola ”Förslaget om fri kollektivtrafik för alla elever är inte helt omöjligt. Det finns redan i vissa kommuner och är inte fullständigt i det blå, även om det handlar om mycket pengar. Obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning från grundskolan är i stort sett kostnadsfritt, de har chans att kunna påverka där.” 

Hälsa och sjukvård ”Att tandvård ingår i sjukförsäkringssystemet och omfattas av högkostnadsskyddet skulle kunna gå att få igenom. Det är en klassisk reform som man kanske kan bearbeta. Men man måste samtidigt inse att det kostar väldigt mycket.”

Ekonomi ”Att ta bort rut och rot ger nog inget gehör på kort sikt. De har nog störst chans att få bort rut i så fall. Att Lagen om valfrihetssystem (LOV) avskaffas är nog långt borta, däremot skulle de kunna påverka till att det inte längre skulle vara obligatoriskt.”

Arbete ”Lagstadgad skyldighet till kvotering av underrepresenterat kön till börsnoterade styrelser har de stor chans att få igenom. Det finns redan visst stöd och det är inte omöjligt att något av blocken lyfter den frågan redan före valet. Sex timmars arbetsdag blir omöjligt att få igenom.”

Försvar ”De kan förstärka andra partier som också är kritiska till Nato. Men ’att verka för nationell och internationell konfliktlösning på icke-militär grund’. Vad menas med det? Om det handlar om att lägga ned det militära försvaret så får de tufft att få igenom det.” Källa: Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro