ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan Folkets park se ut i framtiden

Josefin Svenberg · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014
I förslaget beläggs den centrala torgytan med tegel som bryter i färgnyans mot det nya gångstråket. Mellan torgytan och stora scenen byggs en trappa.

I förslaget beläggs den centrala torgytan med tegel som bryter i färgnyans mot det nya gångstråket. Mellan torgytan och stora scenen byggs en trappa.


Efter vinterns öppna hus och dialoger med allmänheten har ett förslag tagits fram för hur Folkets park i Malmö kan se ut om några år. Även finalisterna i parkoid”-tävlingen har presenterats.

klar

Artikellänk är kopierad

Kuben 
  Förslag av Edvin Buregren och Ludvig Nyman. En 20 meter hög struktur med inspiration från människoskelettet, som på kvällen belyses inifrån. Trappor, gångar och portaler bildar en labyrint.
Kuben Förslag av Edvin Buregren och Ludvig Nyman. En 20 meter hög struktur med inspiration från människoskelettet, som på kvällen belyses inifrån. Trappor, gångar och portaler bildar en labyrint.
Kompis 
  Förslag av Isabella Ahlgren.Isabella Ahlgrens drygt åtta meter höga stålskulptur ska både inspirera till lek, med klättermöjligheter och rutschkana, och vara en konstnärlig symbol för Malmö.
Kompis Förslag av Isabella Ahlgren.Isabella Ahlgrens drygt åtta meter höga stålskulptur ska både inspirera till lek, med klättermöjligheter och rutschkana, och vara en konstnärlig symbol för Malmö.
Tivolitornet 
  Förslag av Nivå Landskapsarkitektur. Ett 40 meter högt torn i färgrik metall. Upp genom tornet leder trappor och ramper till de fem plattformarna med olika vyer. På kvällen ska landmärket lysas upp av lampor.
Tivolitornet Förslag av Nivå Landskapsarkitektur. Ett 40 meter högt torn i färgrik metall. Upp genom tornet leder trappor och ramper till de fem plattformarna med olika vyer. På kvällen ska landmärket lysas upp av lampor.
Parkochdalbanan 
  Förslag av Stina Bodelius och Roger Christensen. En mångsidig attraktion som inspirerar till kreativitet och lek. ”Parkochdalbanan” har bland annat en parkterass och ett gångstråk med växtlighet och bänkar.
Parkochdalbanan Förslag av Stina Bodelius och Roger Christensen. En mångsidig attraktion som inspirerar till kreativitet och lek. ”Parkochdalbanan” har bland annat en parkterass och ett gångstråk med växtlighet och bänkar.

Över 100 personer kom till Moriska paviljongen på måndagskvällen för att se förslaget till Malmös Folkets parks framtida utformning. Förslaget har utformats efter dialoger med allmänheten och planen är att förändringarna ska ske till parkens 125-årsjubileum år 2016.

– Vi har tittat på helheten i parken, med vegetation, gångytor och belysning. En av målsättningarna är att parken ska användas i större utsträckning – både sett över dygnet och över året, säger Anna Modig, landskapsarkitekt och projektledare för utvecklingen av Folkets park.

En förändring som föreslås är till exempel att gult marktegel ska läggas på alla gångstråk så att de blir enhetliga.

I samband med presentationen avslöjades även de fyra finalisterna bland 116 inlämnade bidrag för parkens nya gratisattraktion – ”parkoiden”. En jury ska välja ut och presentera den vinnande ”parkoiden” för tekniska nämnden i maj, samtidigt som resten av förslaget läggs fram. Därefter fattas beslut i frågan.

– Vi har försökt hålla oss inom den budget som finns på 30 miljoner kronor. Malmö stads ekonomi är ju något ansträngd och man måste prioritera mellan olika saker. Vi hoppas naturligtvis att Folkets park är projekt som man väljer att prioritera, säger Anna Modig.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro