ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan FRA lämna ut data till andra länder

Josefin Svenberg/TT · 9 Sep 2013
Uppdaterad 9 Sep 2013

En paragraf ger FRA obegränsade möjligheter att lämna ut data till andra länder, skriver Dagens Nyheter. – Regeringen har ingen kontroll över hur uppgifterna används, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Försvarets radioanstalt, FRA, har vid flera tillfällen brutit mot lagar och reglernär de bedrivit sin signalspaning. Som Metro tidigare har berättat har myndigheten bland annat flyttat personuppgifter mellan olika databaser för att få spara dem längre än vad som är tillåtet.

Samtidigt ger en paragraf FRA möjlighet att samla in och lämna ut obegränsat med data till andra länder, rapporterar Dagens Nyheter. I arbetet med att utveckla metoder och teknik får FRA nämligen samla in data och samarbeta fritt med utvalda underrättelsetjänster, slår paragrafen fast.

– Regeringen har ingen kontroll över hur uppgifterna används, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till tidningen.

LÄS MER: Så kan USA övervaka din mest privata information

– Lagstiftningen ger sken av att man har ett väldigt restriktivt system, men sedan ser man att här finns en lucka. I det tekniska utvecklingsarbetet har man inte några begränsningar kring vad man får samla in och lagra annat än att man efter ett år måste gallra uppgifterna. Men det är klart, har man skickat dem utomlands efter en halvtimme så spelar det ju ingen roll, säger Wilhelm Agrell till Dagens Nyheter.

Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, Siun, har ännu inte granskat FRA:s samarbete med andra länder. Men efter den senaste veckans utveckling kan det bli aktuellt.

FRA kommer att be Siun att granska hur FRA samarbetar med andra länder och hur informationsutbytet sker, skriver FRA i ett uttalande.

"Samarbeten med andra länder följer samma regelverk som övrig verksamhet. Mot bakgrund av den bild som förmedlats i media tycker vi att det är angeläget både för oss och för allmänheten att området genomlyses ytterligare", framhåller Christina Malm, vikarierande generaldirektör för FRA.

Siun har två gånger tidigare, under 2011, granskat myndighetens samarbete med andra länder, men hade då inga synpunkter, enligt FRA.

Vid en utfrågning i ett EU-utskott i torsdags anklagade journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell Sverige för att vara amerikanska NSA:s hemliga samarbetspartner i deras avlyssningsarbete.

VIDEO: Här pekar Duncan Campell ut Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro