ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan Hillary Clinton bli nästa president

Metro · 13 Apr 2015
Uppdaterad 14 Apr 2015

Om vi tittar tillbaka på 2008 kan vi identifiera tre faktorer som Hillary Clintons kampanj behöver förhålla sig till inför den stundande valrörelsen, skriver Rasmus Lenefors, som bloggar om amerikansk politik.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT
Rasmus Lenefors.
Rasmus Lenefors.Foto: Privat.

Som opinionssiffrorna gestaltar sig i dag ser 2016 ut att bli året då Hillary Clinton blir USA:s första kvinnliga president. Känns scenariot bekant? Det beror på att situationen var i det närmaste identisk för åtta år sedan. Sen inleddes nomineringsprocessen med en chockartad tredjeplats i Iowa och motorvägen till Vita huset blev en krokig landsväg som tog slut innan den nådde målet. Lärdomen är att mycket både kan och kommer att hända under det primärval vi har framför oss. Och om vi tittar tillbaka på 2008 kan vi identifiera tre faktorer som Hillary Clintons kampanj behöver förhålla sig till inför den stundande valrörelsen. För det första, hur hanterar hon situationen om det dyker upp en ny ”Obama”? Ett spännande tilltal eller en alert kampanjorganisation kan förändra både spelplanen och opinionsläget. Förra gången ville Clintonkampanjen inte ta Barack Obama på allvar och arrogansen kulminerade i att Obama erbjöds att bli Clintons vicepresidentkandidat, trots att det var han som ledde primärvalet. Clintonlägret kommer behöva hantera sina utmanare med ett större mått av ödmjukhet. För det andra, går Hillary Clintons politiska rådgivare i bättre takt med tiden än 2008? Då förringades väljarnas längtan efter change i en övertro på att politisk erfarenhet i sig trumfar allt. Därtill var Obamakampanjen steget före i gräsrotsarbetet, såväl digitalt som till fots. Den nymodiga ”Ready for Hillary”-kampanj som har varit igång sen långt innan Clinton offentliggjorde sin kandidatur ger skäl att tro att nämnda misstag från förra valrörelsen inte kommer att upprepas. Och att Clinton nu omfamnar de feministiska förhoppningar som ställs på henne befäster bilden av att kandidaturen kommer få en modernare kappa. För det tredje, var kommer den politiska pendeln att befinna sig 2016? Irak-krig, finanskris och Katrina bidrog till att 2008 var ett otacksamt år för Republikanerna att begära förnyat mandat i Vita huset. Vilket arv lämnar Barack Obama efter sig? Den sittande presidenten har blandat och gett under sina dryga sex år vid makten. Han har avslutat krigen, räddat bilindustrin, fått fart på ekonomin och lanserat en historisk sjukvårdsreform. Men hans presidentskap har också präglats av avlyssningsskandaler, hemsidehaveri för Obamacare, ett valhänt agerande i Syrien och att landets medelklass fortfarande inte känner av någon ekonomisk återhämtning. Efter Demokraternas katastrofala mellanårsval 2014 och Republikanernas följaktliga majoritet i kongressens båda kammare blir 2015 ett krig om verklighetsbeskrivningen. Vilket parti är det som driver respektive bromsar den politiska utvecklingen? Med en offensiv final på sitt ämbete skulle Obama inte bara gagna sitt eget eftermäle utan även bromsa en opinion för att Republikanerna ska få vrida tillbaka klockan. Det ökar sannolikheten för att Obamas efterträdare i Vita huset blir en partivän – och en kvinna.

Rasmus Lenefors, Har arbetat i Barack Obamas båda presidentvalrörelser och praktiserade i Hillary Clintons återvalskampanj till senaten. Bloggar om amerikansk politik på rasmuslenefors.se och jobbar som pressekreterare hos ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro