ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan just du hjälpa till

Linnea Carlén & Alva Forsberg Fierro · 4 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Hundratusentals människor befinner sig just nu på flykt från krig. Europa upplever den största flyktingkrisen sedan Andra världskriget. Trots att situationen kan tyckas hopplös finns det flera sätt att hjälpa till, med både tid, kunskap och pengar. 

Hundratusentals människor befinner sig just nu på flykt från krig. Europa upplever den största flyktingkrisen sedan Andra världskriget. Trots att situationen kan tyckas hopplös finns det flera sätt att hjälpa till, med både tid, kunskap och pengar.  Foto: Montage: TT


Berörs du också av tragedin på Medelhavet och den pågående flyktingkrisen, och undrar vad just du kan göra för att hjälpa till? Förutom att skänka pengar till organisationer kan du även bidra med din tid – genom att bli volontär, skänka prylar och skriva under upprop.

klar

Artikellänk är kopierad

Europa upplever just nu den största flyktingkrisen sedan Andra världskriget. De senaste veckan har många höjt sina röster och frågat vad de kan göra för att hjälpa de tusentals människor som flyr över Medelhavet.

Stockholms stad har sett en rusning för att hjälpa flyktingar och enligt en undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Röda korset, kan två av tre svenskar tänka sig att engagera sig ideellt för att hjälpa människor. Trots det visar undersökningen att endast var tionde faktiskt gör slag i saken.

– Vi behöver alla goda krafter för att få ett bra och medmänskligt samhälle. Det kan vara att bli kompis med en nyanländ, vara läxhjälp eller engagera sig i verksamheten på ett flyktingboende, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för svenska Röda korset, till Aftonbladet. Här listar Metro flera sätt att skänka din tid, kunskap och pengar. 

LANDET I STORT

Volontärbyrån förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer. För att söka på aktuella uppdrag, gå in på www.volontarbyran.org. Ställ upp som volontär och skänk hela och rena kläder. Röda korset, Unicef och Rädda barnen efterlyser just nu folk som vill ge mer av sin tid. Läs mer på respektive organisations hemsida.

Via Kompis Sverige, en kontaktskapande verksamhet som matchar nyanlända flyktingar med etablerade svenskar, kan du bli medmänniska eller kompis med nyanlända flyktingar. Läs mer på www.kompisssverige.se och anmäl ditt intresse genom att skicka en kort beskrivning om varför du vill bli kompis till [email protected].

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation med verksamhet i såväl Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och många andra orter. De söker just nu volontärer för att hjälpa nyanlända flyktingbarn och deras familjer i alla städer de har verksamheter. Läs mer på www.människkohjälp.se.

För den som vil stötta detta arbete med pengar, sms:a AKUT100/AKUT200/AKUT500 beroende på skänkt belopp till 72901.

Mammaboxen är ett volontärprojekt som går ut på att dela ut ett startpaket till nyanlända gravida flyktingkvinnor som innehåller det allra nödvändigaste för att starta ett nytt liv. Läs mer på www.mammaboxen.nu. På Facebook hittar du alla grupper, genom att skriva in ”Mammaboxen” i sökrutan och klicka på den länk som ligger närmast dig.

Höj din röst – och skriv på ett upprop Unicef Sverige har en namninsamling på sin hemsida för att EU:s länder ska ta sitt ansvar för barn på flykt.

Även på Rädda barnens hemsida kan du skriva på ett liknande upprop för de barn som dör på sin färd Medelhavet.

Skänk en slant För dig som vill skänka pengar och hjälpa nödställda flyktingar på plats finns här en lista på organisationer som arbetar med frågan. 

Unicef Sverige hjälper barn och familjer i de krigshärjade områdena, i flyktingläger och på flyktvägen. Stöd dem genom att skänka en gåva på unicef.se. Du kan även skänka 100 kronor genom att sms:a LIV till 72900 eller ge ett bidrag via bankgiro: 902-0017, märk ”flykt”.

UNHCR är FN:s flyktingorgan som stöttar regeringar, ger skydd och som just nu fokuserar på att dela ut nödhjälp till människorna som anländer i båtar på flykt över Medelhavet.

Sms:a HAV100 eller HAV200 till 72980 för att skänka 100 eller 200 kronor.

Läkare utan gränser är en religiöst obunden medicinsk humanitär ideell hjälporganisation. Ger medicinsk hjälp till människor och flyktingar som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer.

Smsa: LIV till 72970 för att skänka 100 kronor eller LIV 200.

Action Aid  är en internationell organisation som arbetar för att bekämpa fattigdom med fokus på kvinnor och flickors rättigheter. Finns på plats vid akuta nödsituationer, bland annat i flyktingläger nära Syriens gränser och bistår med kläder, hygienartiklar och första hjälpen-kit. 

Sms:a ActionAid Syrien till 72970 för att skänka 100 kronor.

Röda Korset är en frivilligorganisation ocharbetar bland annat med akut katastrofhjälp vid svält, krig, naturkatastrofer och ger stöd till flyktingar och asylsökande och vård till papperslösa.

Smsa:a MED till 72900 för att skänka 50 kronor. Vill du skänka gåvor och kläder vänder du dig till deras lokala second hand butiker.

Rädda Barnen  arbetar för att motverka bland annat barnmisshandel, sexuella övergrepp mot barn, barnarbete och barnfattigdom. Ger hjälp till barn som flytt längs krigszonerna, i flyktinglägren samt i mottagarländerna.

Sms:a Akut100, Akut200 eller Akut300 till 72911 för att skänka 100, 200 eller 300 kronor.

Radiohjälpendrivs av Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges utbildningsradio. De fördelar insamlade pengar till biståndsorganisationer och föreningar.

Du kan hjälpa till genom att Swisha till 9019506 meddelande FLYKT, SMS:a FLYKT till 72 999 eller ringa 0900-25 100 för att ge 100 kr.

Vi gör vad vi kan. Ett ideellt och politiskt obundet initiativ som samlar in pengar och förnödenheter till syriska flyktingar som flytt till den grekiska ön Lesbos. Insamlingen har inget så kallat 90-konto, mer om det kan du läsa här.

Skänk pengar genom att swisha till nummer 0702 09 33 03 (Ulrika Schrell) eller sätta in valfri summa direkt på bankkonto, SEB: 5694 05 824 28.

SOS Barnbyar hjälper ensamkommande flyktingbarn och barn som mist eller kommit bort från sina föräldrar i flykten. De arbetar också för att återförena familjer.

Hjälp genom att sms:a SOS till 729 70 för att skänka 150 kr till SOS Barnbyars katastroffond eller sätt in valfri summa på: plusgiro 90 02 29-6 eller bankgiro 900-2031. Märk inbetalningen med ”Katastroffonden”. Du kan även swisha till 1239002296.

Bidra långsiktigt genom att bli fadder och ge en summa varje månad. Läs mer på http://www.sos-barnbyar.se/fadder.

Lions Sverige har en insamling för människor i flyktinglägren i grannländerna till Syrien. Bidrar med bland annat mat, blöjor, kläder, madrasser och filtar.

Ge ditt bidrag genom Sveriges Lions Hjälpfond, plusgiro 90 1948-0.

Svenska kyrkan finns på plats och stödjer flyktningarna i Europa genom att bidra med bland annat rent vatten, tält och psykosocialt stöd.    Sms:a FLYKTING till 72 905 så ger du 100 kr till Svenska kyrkans hjälparbete på plats i Ungern, Serbien och Grekland. Läs mer på www.svenskakyrkan.se.

Clowner utan Gränser sprider skratt och hopp till barn och ungdomar som flytt sitt hemland och sökt skydd i Sverige. Organisationen finns även på plats kring medelhavet och i Syriens grannländer för att skapa glädje och framtidstro genom föreställningar och workshops.  Läs mer på http://www.skratt.nu

Du kan hjälpa dem att ta hjälpen dit den behövs som allra mest genom att sätta in valfri summa på 90-konto: 90 00 20-9 eller swisha din gåva till 123 90 0020 9. 

STOCKHOLM

Bli volontär för ensamkommande flyktingungdomar. Du kan hjälpa till genom läxläsning, delta i fritidsaktiviteter eller fungera som en hjälpande hand in i det svenska samhället. Läs mer på Stockholms stads hemsida och anmäl ditt intresse via [email protected] Det privata initiativet "Vi gör vad vi kan" samlar in förnödenheter till flyktingar som tagit sig till den grekiska ön Lesbos..

Gruppen organiserar flera insamlingar i Stockholmsområdet. Däribland i Kungsträdgården (endast skor), Stockholms Halvmarathon, 11 september, 11-18, och 12 september, 10-15.30 och på Turteatern (hygienartiklar, kläder, oanvända underkläder, lördag 12 september 11-16, Lågskärsvägen 13. Johanneshov, T-bana Kärrtorp. För mer information om insamlingarna och initiativet, gå in på hemsidan vigorvadvikan.com. 

På deras sidaFrivilligorganisationen Facebooknätverket Al Tadamon samlar in kläder och förnödenheter till flyktingar som anländer till flyktingboendet i Farsta, söder om Stockholm.  finns mer information om hur du donerar saker.

"Tillsammans gör vi skillnad", en privat insamling för flyktingarna på Kos, organiserad av en familj som i många år semestrat på ön. Lista över saker som behövs finns på deras Facebook-sidamed samma namn. Avlämningsplatser meddelas inom kort. I nödfall uppges de kunna hämta i Stockholmsområdet.

Röda Korsets Ungdomsförbund ”Stockholm Syd” och ”Stockholm Nord” och har flera lokalföreningar och grupper som jobbar för ett humanare samhälle. Kompisgruppen Farsta Strand söder om Stockholm ordnar aktiviteter och söker just nu aktiva som vill hänga med ensamkommande flyktingbarn på torsdagar 18-20 på ett boende i stadsdelen.

För information om fler kompisgrupper och lokalföreningar i huvudstaden och landet i stort, gå in på rkuf.se/lokalforeningar/.

GÖTEBORG

Utbilda dig till god man för ensamkommande barn via Göteborgs kommun. Ansök om att bli god man via www.folkuniversitetet.se.

Kommunen har även ett system med en så kallad flyktingguide där du matchas ihop med individer eller andra familjer, utifrån önskemål, erfarenheter och intressen, och därigenom hjälper nyanlända att komma in i samhället. På goteborg.se kan du läsa mer.

Hjälporganisationen Individuell människohjälp (IM) jobbar med integration och engagemang. Genom den kan du engagera dig ideellt och jobba med bland annat läxhjälp för personer i Göteborg. Kontakta lokalkontoret på 031-42 45 95031-42 45 95 eller gå in på hemsidan www.manniskohjalp.se. Där kan du som inte bor i Stockholm, Skåne eller Småland även hitta olika verksamheter och sätt att engagera dig.

Du kan även söka upp privata initiativ. Bland annat finns Facebook-gruppen "Ekåsagruppen – för all slags hjälp i flyktingboendet i Lerum” som samlar in cyklar, kläder, sportprylar och all slags hjälp till det lokala flyktingboendet.

Landvetter Pizzeria i Landvetter centrum har organiserat pizzabak och delat ut gratis pizza till ensamkommande flyktingbarn. För att läsa mer och skänka pengar till framtida utdelningar, se deras Facebook-sida.

Flera fotbollsklubbar, bland andra Sandarna, Mölndal P00 och Ahlafors välkomnar även ensamkommande flyktingbarn till träning, enligt Göteborgsposten.

MALMÖ

Malmö stad tar varje år emot många ensamkommande barn och ungdomar och söker personer som vill engagera sig ideellt för att hjälpa dem. Just nu är de i behov av familjehem, gode män och särskilt förordnade vårdnadshavare. Läs mer om uppdragen och anmäl intresse via malmo.se.

Onsdag den 16 september klockan 18 bjuder Rädda barnen på fika på Ledebursgatan 3 i Malmö och informerar om hur du kan engagera dig för barns rättigheter i Malmö. Bland annat söker de läxhjälpare och personer som vill ordna fritidsaktiviteter. Mer information finns på Malmö stads hemsida eller på raddabarnen.se.

På kommunens hemsida kan du  även anmäla ditt intresse för att bli god man för ensamkommande barn i Malmö.

Ensamkommandes förbund drivs av självorganiserade ensamkommande ungdomar från olika länder. Just nu söker de siminstruktörer i Malmö för nyanlända tjejer. Läs mer på www.ensamkommandesforbund.se.

Initiativet "Vi gör vad vi kan" har spridit sig till flera städer, däribland Malmö/Lund. Via denna insamling kan du skänka kläder och förnödenheter samt pengar till flyktingar i Makedonien. För mer info, se Facebook-gruppen ” Vi gör vad vi kan - Malmö/Lund!”.

Seveds fotbollsklubb i Malmö samlar just nu in kläder till ensamkommande barn och ungdomar. Mellan 7 till 11 september, 16-18, kan du som bor i Malmö med omnejd ta dig till Mötesplats Seved, skriver Sydsvenskan. Insamling sker även på Heleneholms IP den 12 september, 12-15 och 13 september,12-16. Saknar du något på listan? Maila Metros reporter på [email protected].

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén & Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro