ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan skrotade roamingavgifter påverka dig

Linnea Carlén · 28 Okt 2015
Uppdaterad 28 Okt 2015
Det är många som jublar över avskaffade roamingavgifter i samband med utlandsvistelse. Men kritiker menar att andra extraavgifter som en följd kan komma att höjas.

Det är många som jublar över avskaffade roamingavgifter i samband med utlandsvistelse. Men kritiker menar att andra extraavgifter som en följd kan komma att höjas. Foto: TT/Pressbild


Många jublar över att EU äntligen slopat roamingavgifter i mobilen. Men kritiker menar att den avskaffade avgiften kan innebära att telefonoperatörerna i stället höjer andra avgifter eller inför begränsningar. Här är några saker du bör hålla koll på framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagen rapporterade Metro och flera andra medier om att du från 15 juni 2017 ska kunna surfa med mobilen i hela EU – utan att betala ett öre mer än vad du gör hemma i Sverige.

► LÄS MER: Äntligen! Samma mobilkostnader inom hela EU

Den slopade avgiften kommer efter ett utdraget beslut i EU-parlamentet och fick många att ropa av glädje. Samtidigt finns kritiker som är minst sagt skeptiska. En del hävdar att förbudet rent av kan leda till högre kostnader om mobiloperatörerna höjer andra avgifter för att täcka upp för inkomstförlust.

– Det här är något vi har kämpat för under långa perioder, men vi tycker fortfarande att man inte har gått tillräckligt långt, säger Örjan Brinkman, ordförande på Sveriges Konsumenter och den europeiska konsumentorganisationen BEUC, till Metro.

– Det är mycket som ska göras under en orealistiskt kort tidsplan, och så stänger det heller inte möjligheterna för operatörer att hitta nya metoder för att kompensera sig.► LÄS MER: Här hittar du landets snabbaste och långsammaste mobilsurf

Örjan Brinkman säger att det inte finns någon teknisk anledning till att det skulle vara dyrare att surfa utomlands och att man som konsument bör vara vaksam på om extraavgifter och begräsningar införs längre fram, framförallt om man reser mycket inom Europa.

– Det är viktigt att man tittar på vad de olika leverantörerna erbjuder.

Telia, Tele2, Tre och Telenor utgör några av Sveriges största operatörer. Samtliga säger till Metro att de välkomnar EU-kommissionens beslut.

► LÄS MER: Så stoppar du Facebook från att sluka din datatrafik

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro