ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan sömnbrist ge dig mindre ångest

Aron Andersson · 26 Sep 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: TT


Att sova dåligt i en period kan ha positiva effekter på din psykiska hälsa. Enligt sömnforskning vid Uppsala universitet kan sömnbrist motverka depression.

klar

Artikellänk är kopierad

Många upplever det nog som ångestfyllt att inte kunna sova på nätterna. Men faktum är att sömnbrist kan motverka symptom vid depression. Nu visar en ny studie från Uppsala universitet varför.

► LÄS MER: Sovit för lite? Så gör du för att bli pigg

16 vuxna män som bara fick sova cirka fyra timmar per natt i studien fick ökade halter av en typ av lipider i kroppen, rapporterar Vetenskapsradion. Lipiderna kallas endocannabinoid och är kända för att kunna minska ångest och ge ökad hunger, vilket gör att forskarna nu tror sig se ett samband.

I studien fick männen tre nätter med dålig sömn, vilket sedan jämfördes med effekterna av normal sömn. Det visade sig att nivåerna av endocannabinoider var 80 procent högre efter dålig nattsömn och deltagarna upplevde dessutom att det var hungrigare på morgonen.

► LÄS MER: Kaffe biter inte efter sömnbrist

Även ett intensivt träningspass frigör endocannabinoider, vilket tidigare misstänkts vara en förklaring till den lyckokänsla som vissa kan uppleva efter att ha tränat hårt. Deltagarna i studien fick även genomföra ett träningspass på morgonen, och frisättningen av endocannabinoider under träningen ska inte ha påverkats av nattsömnen, skriver Vetenskapsradion.

► LÄS MER: Experten: Så hanterar du sömnbrist som småbarnsförälder

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro