ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan torkan påverka valborgsfirandet

Sophie Tanha · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Rödmarkerade områden har förhöjd brandrisk under valborg, enligt SMHI:s prognoser.

Rödmarkerade områden har förhöjd brandrisk under valborg, enligt SMHI:s prognoser. Foto: SMHI/Genrebild


Även majbrasor kan påverkas av eldningsförbuden, enligt MSB. Det torra vädret höjer brandrisken - samtidigt som SMHI inte tror det hinner regna innan valborgsmässoafton.

klar

Artikellänk är kopierad

De traditionella majbrasorna som markerar vårens ankomst kan ställas in på flera håll i landet i år. Detta på grund av det ovanligt varma och torra vädret som redan orsakat flera skogsbränder.

– Det är ju väldigt stor brandrisk på vissa platser i södra och mellersta Sverige. Det gör också att man måste vara väldigt försiktig om man ska hantera eld i skog och mark, säger Marcus Årskog som är presstalesperson på MSB, myndigheten för säkerhet och beredskap.

Eldningsförbud under valborg

Det är räddningstjänsten i varje kommun som kan utfärda ett eldningsförbud om brandrisken är för hög. Enligt Marcus Årskog kan det även påverka valborgsfirandet:

– Eldningsförbud betyder ju att du inte får elda. Sedan kan det vara tillåtet att elda i en säker grill på din egna uteplats till exempel, men det är upp till varje kommun.

Innebär det att det kanske inte blir några majbrasor på vissa håll?

– Ja, säger Marcus Årskog.

Ingen prognos för regn

Brandrisken bedöms dagligen av SMHI. Enligt meteorologen Moa Hallberg ser torkan ut att fortsätta fram till valborgsmässoafton på tisdag den 30 april:

– Vad jag kan se så kommer ingen större nederbörd innan valborg, så sannolikheten att förhöjd brandrisk utfärdas är ganska hög.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro