ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan torrschampot påverka din hårbotten

Alva Forsberg Fierro · 16 Apr 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Torrschampo är en perfekt quick-fix för fett hår. Men nu varnar stylister för komplikationer som kan uppstår om du överanvänder produkten.

Torrschampo är en perfekt quick-fix för fett hår. Men nu varnar stylister för komplikationer som kan uppstår om du överanvänder produkten. Foto: Alarmy


Torrschampo är toppen när du inte hinner tvätta håret men ändå vill maskera smutsigt hår. Men hur bra är det egentligen för vårt hår?

klar

Artikellänk är kopierad

Torrschampo har blivit mångas favoritprodukt de senaste åren. Vissa använder det flera gånger i veckan för att undvika platt och fett hår. Torrschampot suger nämligen upp fett och tar bort stylingrester från hår och hårbotten. Förutom att det ser rent ut får kalufsen ofta mer volym.

Det finns en uppsjö av olika produkter på marknaden – men hur påverkar de egentligen håret på lång sikt? Enligt kändisfrisören Renya Xydis är mjäll en av de vanligaste följderna av överkonsumtion av torrschampo. Även hudterapeuten Sara Nomberg bekräftar den negativa bieffekten.

– Torrschampot kan suga upp för mycket fett i hårbotten och då kan man få en alldeles för torr hårbotten vilket kan leda till mjäll och kliande eksem, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Därför ska du inte ta antibiotika när du är förkyld eller har influensa

Men hon betonar att mjäll och torrhet även kan uppstå om man överanvänder vanligt schampo.

– Dessutom beror det på hur ofta du använder torrschampo och vad det innehåller. Vissa har mer fettuppsugande effekt än andra, säger Sara.

Att överanvända torrschampo kan även få motsatt effekt – ge dig fetare och mer svårstylat hår. Dessutom kan det i värsta fall leda till finnar i hårbotten.

– Överkonsumtion av torrschampo kan få håret att se dammigt ut och flera lager av produkten i hårbotten kan leda till att porerna blir tilltäppta vilket skapar finnar eller till och med cystor, säger stylisten Benjamin Mohapi till Marie Claire.

►LÄS MER: Därför bli man tunnhårig – så kan du bromsa håravfallet

Potatismjöl, talk eller bakpulver har lyfts fram som naturliga substitut till torrschampo – och är ofta produkter som vi har hemma. Men är de bättre än produkterna vi köper i butik?

– Talk är en av de bättre lösningarna skulle jag säga, du slipper en massa onödiga syntetiska kemikalier som kan finnas i färdiga alternativ. Men det är viktigt att den är ren och av kosmetisk kvalité, annars kan den irritera huden. Speciellt om man har sår i hårbotten kan det irritera, säger hon.

Sara Nomberg.
Sara Nomberg.
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro