ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kan vi leva med en stad full av vatten

Moa Kärnstrand · 18 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Nyutexaminerade eleverna Ylva Offerman, Caroline Valen och Maja Ivarssons examensarbete gick ut på att presentera ett nytt sätt att hantera vattenhotet.

Nyutexaminerade eleverna Ylva Offerman, Caroline Valen och Maja Ivarssons examensarbete gick ut på att presentera ett nytt sätt att hantera vattenhotet. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Lite mer kontroversiellt än idén om vallar är det. Men flera vattennära städer har redan testat det: Flytande hus.– Det är bostäder som flyter, men sätter sig igen när det inte är översvämmat, säger Maja Ivarsson, nyutexamnierad arkitekt.

Metro berättade i torsdags om hur hon och hennes två kolleger kritiserar kommunen för att inte ta översvämningshotet mot Göteborg på allvar.– Man har kommit långt med sådana hus i Holland.

Arkitekttrions examensarbete gick ut på just att presentera ett nytt sätt att hantera vattenhotet. Kärnan är att maximera de ytor som kan absorbera vatten genom att låta fria ytor bli parker, som kan översvämmas – men användas som park då vattnet inte är som högst. Man kan leda regnvattnet ner i marken och inte ut i dagvattensystemen, så att brunnar svämmas över, som i dag.

– Det skulle innebära ett annorlunda sätt att bygga på älvstränderna. Inte platt, som i dag, utan mer kuperat, säger Caroline Valen.Trion får medhåll av stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård.– Man kan tänka sig att delar av grönområden kan vara möjliga att översvämmas, säger hon.Hon menar att Frihamnen är ett bra exempel på var man kan bygga så.– Men man måste komma ihåg att det bara är en lokal lösning.

Där håller arkitekttrion med. – Men om man planerar så att vattnet kan tillåtas att komma slipper vi de jättestora kostnaderna en översvämning innebär, säger Caroline.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro