ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så känner du igen de vanligaste barnsjukdomarna

Linnéa Borgert · 30 Apr 2017
Uppdaterad 20 Feb 2018
Många av de vanliga barnsjukdomarna ger feber.

Många av de vanliga barnsjukdomarna ger feber. Foto: Angela Hampton Picture Library / Alamy


Att drabbas av röda hund, mässlingen, påssjuka eller kikhosta är numera ovanligt eftersom de flesta vaccinerar sig. Men det finns andra sjukdomar som främst drabbar barn. Vad är symptomen och när ska man söka vård? Metro går igenom de vanligaste barnsjukdomarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tredagarsfeber

Vad är tredagarsfeber?

En av de vanligaste virussjukdomarna hos barn mellan sex månader och två år. Barnet får feber, som stiger snabbt, och brukar hålla i sig i tre dygn. Febern stiger vanligen till över 40 grader, men de flesta barn mår trots det bra och leker och äter som vanligt. En del barn kan också få lätta luftvägssymptom, svullna ögonlock, lymfkörtlar, diarré eller hosta. Efter febern får barnet ofta utslag på ryggen, magen och halsen. Det kan även sprida sig till armar och ben. Utslagen kliar inte och försvinner inom ett par dagar.

Hur smittar tredagarsfeber?

Viruset sprids via direktkontakt eller droppar i luften, till exempel när barnet nyser. Vanligtvis tar det 5 till 15 dagar mellan det att barnet smittas och att febern kommer.

När ska man söka vård?

Om barnet är under tre månader och har över 38 graders feber bör man söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning. Det samma gäller om ditt barn är mellan tre och sex månader och har över 39 graders feber.

Oavsett vilken ålder barnet har bör man söka vård om febern överstiger 41 grader, om barnet inte går att få kontakt med, är slött och inte vill dricka eller äta, är stelt i nacken, har feber och samtidigt ont i magen eller ryggen eller om barnet har feberkramp för första gången. Man bör också söka vård om barnet har fortsatt feber efter fyra dygn eller om utslagen inte försvinner efter några dagar.

Man behandlar inte Tredagarsfeber. Det är en vanlig och ofarlig sjukdom som oftast går över av sig själv.

”Smultrontunga” är ett typiskt symptom på scharlakansfeber.
”Smultrontunga” är ett typiskt symptom på scharlakansfeber.Foto: BSIP SA / Alamy

Scharlakansfeber

Vad är scharlakansfeber?

En smittsam infektionssjukdom hos barn som orsakas av streptokocker. Det är vanligast i småbarnsåldern och tidig skolålder. Äldre barn och vuxna som drabbas av streptokocker får oftast halsfluss i stället.

Barnet får snabbt feber, ont i halsen, röda kinder, blekhet i munnen och rodnad och svullnad i svalg och halsmandlar. Det är också vanligt att bli illamående, få ont i magen, kräkningar och huvudvärk. Något dygn efter att barnet har blivit sjukt får barnet knottriga utslag på huden. De börjar ofta vid armhålorna och ljumskarna och sedan sprider de sig. Det är också vanligt att barnet får ”smultrontunga”, att tungan blir klarröd med svullna små upphöjningar. Efter ett två till fyra veckor fjällar huden, framförallt på handflatorna och under fötterna.

Hur smittar scharlakansfeber?

Streptokockerna kan smitta genom direktkontakt eller via mikroskopiska droppar som svävar i utandningsluften från den som är sjuk. Man kan bära på smittan utan att själv bli sjuk.

När ska man söka vård?

Om du misstänker att ditt barn har drabbats av scharlakansfeber bör ni uppsöka en vårdcentral. Sjukdomen behandlas nämligen med antibiotika. Det kan oftast gå över av sig själv, men om barnet inte får behandling smittar sjukdomen väldigt länge. Antibiotika förkortar också sjukdomsförloppet och minskar riskerna för allvarliga komplikationer.

Höstblåsor (hand-fot-mun-sjukdom)

Vad är höstblåsor?

En virusinfektion som främst drabbar barn under 10 år, men som även vuxna kan få. Sjukdomen kallas höstblåsor eftersom infektionen förekommer mest på sensommaren och hösten. Vanliga symptom är feber, mellan 38 och 39 grader, och blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kindernas insida, tunga och gom. Det kan också förekomma blåsor på händer, fötter eller stjärten. Om blåsorna går sönder kan det uppstå små sår.

Hur smittar höstblåsor?

Smittan sprids via närkontakt, framförallt via händerna. Det brukar ta tre till sju dagar innan man får symptom. Om du någon gång har haft höstblåsor brukar du inte få det igen.

När ska man söka vård?

Höstblåsor är en lindrig infektion som vanligtvis går över av sig själv inom en vecka. Om ditt barn har blåsor i munnen och det gör ont att äta kan du köpa vanliga receptfria läkemedel. Normalt sett behöver man inte söka vård, men om om ditt barn har blåsor och sår på eller i munnen och samtidigt har hög feber ska du kontakta en vårdcentral för att utesluta andra orsaker till symptomen.

Vattkoppor kan ge kliande utslag på hela kroppen.
Vattkoppor kan ge kliande utslag på hela kroppen.Foto: Broccoli Photography / Alamy

Vattkoppor

Vad är vattkoppor?

En infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Nästan alla barn får vattkoppor innan skolåldern. Sjukdomen brukar börja med feber, trötthet och huvudvärk. Ett par dagar senare får barnet röda utslag, oftast på överkoppen, men de kan också sprida sig till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. De kan finnas överallt på kroppen, även på slemhinnor. Utslagen utveklas till blåsor som ofta kliar. Efter någon dag spricker blåsorna, vilket bildar sårskorpor som sen trillar av. Vattkoppor brukar vara lindrigare ju tidigare du får det.

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar genom direktkontakt eller om den som är sjuk hostar eller nyser. Det kan gå mellan 10 och 26 dagar från det att barnet smittas till att symptom bryter ut. Det är därför väldigt svårt att stoppa spridningen av sjukdomen. Om du någon gång har haft vattkoppor kan du inte få det igen.

När ska man söka vård?

Hos barn brukar sjukdomen gå över av sig själv, men i vissa fall är det läge att söka vård. Det ska du göra om barnet är under sex månader eller är mycket trött och medtagen, har nedsatt immunförsvar, har ihållande feber över 38 grader i mer än tre till fyra dygn eller har svåra besvär med klåda och receptfria läkemedel inte hjälper. Man bör också söka vård om barnet får feber och hosta efter att blåsorna läkt eller om barnet har för många infekterade koppor, med röd och ömmande hud. Om den drabbade är över 18 år ska man alltid söka vård.

Femte sjukan

Vad är femte sjukan?

Femte sjukan är en virussjukdom som främst drabbar barn mellan 5 och 15 år. Även vuxna kan få sjukdomen, men då brukar man få andra symtom. Hos barn visar sig femte sjukan först genom en allmän sjukdomskänsla och trötthet. Man kan också få lite feber och magbesvär. Efter några dagar är det vanligt att barnet får ett rodnat utslag på kinderna, som senare kan sprida sig till andra delar av kroppen. Utslagen, som ibland kliar, kan forma ett girlangliknande mönster. Solljus och värme gör att besvären värre. De brukar sitta kvar i ungefär en vecka, men hos vissa kan det komma och gå i flera veckor eller månader.

Hur smittar femte sjukan?

Viruset sprids genom direktkontakt eller hostningar och nysningar. Det är svårt att undvika att smittan sprids vidare eftersom det framförallt sprids innan man vet att man har det.

När ska man söka vård?

Det finns ingen medicin som botar sjukdomen och i de flesta fall behöver man inte söka vård. Som förälder bör man söka vård för sitt barn om man är osäker på om det är femte sjukan, eller om barnet har nedsatt immunförsvar eller en blodsjukdom.

Källor: 11 77 Vårdguiden, Apoteksgruppen, Trygghansa, Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro