ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så känner du igen en narcissist eller psykopat

Hugo Ewald/Ida Gustafsson · 25 Aug 2016
Uppdaterad 7 Feb 2019
Personer med narcisstisk personlighetsstörning kännetecknas av ett extremt behov att hävda sig och stå i centrum.

Personer med narcisstisk personlighetsstörning kännetecknas av ett extremt behov att hävda sig och stå i centrum. Foto: Alamy/Metro


Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning skapar ofta problem både för sig själva och för sin omgivning. Så här vet du om du är i riskzonen.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta av oss är någon gång själviska, självcentrerade eller till och med hänsynslösa. Det behöver inte vara något farligt med det, men för vissa människor som lider av en personlighetsstörning kan drag som dessa bli skadliga för personen själv eller dennes omgivning.

– Det som utmärker människor som är personlighetsstörda är att man får mycket problem med sina relationer med andra människor, man får det inte att fungera. Ens eget sätt att uppfatta och tolka omvärlden är inte helt verklighetsanknutet. Det är som en skrattspegel, hur man upplever vad andra säger och gör, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog med stor erfarenhet att utreda personlighetsstörningar.

► LÄS MER: Här är varningssignalerna som kan visa om dina tvångstankar är allvarligaNär man talar om personlighetsstörningar tänker man ofta på narcissister. Rent formellt säger man i regel att sådana personer lider av narcissistisk personlighetsstörning. Symptomen kan vara ett extremt behov att hävda sig och stå i centrum, en brist på empati och en överdriven självbild. Ofta blir narcissister irriterade när det går bra för andra människor.

– Narcisstiska personer har lätt för att attrahera folk, de är attraktiva på ett sätt, de utstrålar mycket energi. De är ganska upptagna av tankar på hur fantastiska de är och de skryter mycket. Om de är smarta så kan de skryta på ett skickligt sätt, de är karismatiska och väcker beundran till en början.

►LÄS MER: Män som tar många selfies kan vara psykopater

Det är lätt att blanda ihop narcissister med psykopater, men det är inte samma sak. Psykopati finns inte som en standarddiagnos, men människor med en grov form av asocial personlighetsstörning brukar kallas psykopater. Psykopater kännetecknas främst av en total avsaknad av samvete, skuldkänslor och medkänsla. Det är alltså andra symptom för en psykopat eller en narcissist. Symptom och kännetecken kan likna varandra, men det är ändå en stor skillnad.

– Narcissister behöver inte nödvändigtvis luras, bedra och ljuga och sådana saker. Så länge det går bra kan narcissister funka helt okej. Men det är lite som en Disneyfilm, när någon rätt vad det är visar sitt rätta ansikte, som Cruella Deville i i Pongo och de 101 Dalmatinerna, säger Jenny Klefbom.

► LÄS MER: Jag har diagnoser – men det betyder inte att jag är farlig

Jeanette Paludan är managementkonsult på företaget Management partners och kommer i höst ut med en bok om att hantera bland annat narcissister i kärleksrelationer. Jeanette Paludan har lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att hantera chefer och anställda som har till exempel narcisstiska och manipulativa egenskaper.

– Gemensamt för dessa personer är att de har väldigt svårt att acceptera ledning och styrning uppifrån. De tål inte att någon annan bestämmer. Det märker man först av efter ett tag, och det läskiga är att det är väldigt svårt att märka av detta eftersom de ofta är så väldigt manipulativa.

Jeanette Paludan berättar att narcisstiska personer ofta har svårt att berätta om sina eventuella svagheter i till exempel anställningsintervjuer och ofta är väldigt känsliga för kritik.

–  Ett kännetecken på en narcissistisk läggning är att du inte är lycklig även om du har allt; en partner, barn och ett trevligt jobb. Du vill alltid ha mer bekräftelse och uppmärksamhet.

► LÄS MER: Stör du dig på folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro