ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så känns det att vakna som Barbie

Anders Göransson · 26 Maj 2011
Uppdaterad 26 Maj 2011

Hallå där Björn van der Hoort, som tillsammans med andra forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet genom att lura hjärnan lyckats skapa illusionen av att ha en mycket liten kropp, som en Barbiedocka.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur känns det att plötsligt vara i Barbiestorlek? – Det är en verkligt stark upplevelse, jag har själv deltagit i experimentet. Du upplever din egen kropp som normal, men världen omkring som befolkad av jättar.Som Gulliver i jättarnas land, alltså. Går det att göra det motsatta - kan man besöka lilleputtarna också? – Jadå, i ett experiment upplever man sig som fyra meter lång. För egen del föredrog jag Barbieillusionen.Kan ni också skapa en illusion av att man är smal, snygg och sexig? – Ja, självklart. Man kan få vilken kropp som helst. Bara det är en människoliknande kropp, det går inte med ett bord, till exempel.Vilken nytta har man av den här forskningen? – I första hand är det grundforskning. Men i princip kan man till exempel framkalla illusionen att man är en mikroskopisk robot, som utför operationer i människokroppen, eller i ett kärnkraftverk efter en olycka. Det skulle ge en bättre och effektivare kontroll.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro