ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så klarar du av att skriva uppsatsen i tid

Ylva Rehnberg · 11 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sandra Karlsson skriver det sista på C-uppsatsen med kompisen Sandra Andersson. – Man kommer på saker man inte skulle ha tänkt på annars och kan motivera varandra, säger Sandra Karlsson.

Sandra Karlsson skriver det sista på C-uppsatsen med kompisen Sandra Andersson. – Man kommer på saker man inte skulle ha tänkt på annars och kan motivera varandra, säger Sandra Karlsson. Foto: Saga Lundqvist


klar

Artikellänk är kopierad

Så här års sitter många studenter och jobbar hårt med att få sina uppsatser färdiga. Metro har träffat Sandra Karlsson, som med kurs­kamraten Sandra Andersson skriver en C-uppsats på lärarutbild­ningen.– Just nu känns det stressigt. Skrivandet tar otroligt lång tid, längre än vi trodde. Men vi ligger ungefär i fas med vår planering, be­rättar Sandra, som studerar på lärarutbildningen vid Stockholms universitet.

De har gjort en grundplanering för sin uppsats, som handlar om hur man i skolan kan förebygga psykisk ohälsa hos unga tjejer. Sedan har de gjort en planering för vad som ska göras varje vecka, men den har de fått göra om flera gånger.– Det beror på yttre faktorer, som att folk inte har svarat på enkäten vi skickat ut eller att skolorna där vi ska göra observationer ändrar sina planeringar, säger Sandra.

Men det som tar längst tid är ändå skrivandet. Sandra Karlsson och Sandra Andersson gör allt tillsammans i stället för att dela upp stycken mellan sig, vilket gör arbetet väldigt tids­krävande.

Men Sandra är ändå nöjd med att skriva uppsatsen tillsammans med någon.– Det är väldigt bra. Man kommer på saker man inte skulle ha tänkt på annars och kan motivera varandra.

Det svåraste och viktigaste i uppsatsskrivande är att hålla sig till sin frågeställning. När man börjar läsa in sig på ett ämne snubblar man på så mycket intressant som man vill ha med.– Vi går tillbaka till syftet hela tiden och ifrågasätter: Gör vi det vi ska? Är det här relevant? Vi sitter och motiverar mycket varför vi gör saker, säger Sandra.

När man har jobbat i många veckor med sin uppsats kan det bli svårt att släppa taget. Sandra berättar att både Sandra Andersson och hon själv är väldigt självkritiska och att det kan vara svårt att bli nöjd med slutprodukten.– Det viktiga är att känna att man gjort det man kunnat på de tio veckor man har på sig, och det tror jag att vi kommer att göra. Men vi kommer nog att ha mer frågor än svar.

5 tips

Åsa Andersson, lektor i idé­historia vid Umeå universitet och erfaren handledare, ger goda råd till uppsatsförfattare:Glöm aldrig syftet. Det gäller att inte hamna på stickspår.Lägg inte för mycket tid på teori i början.Utgå från det empiriska materialet, som kan vara en undersök­ning, en bok som ska analyseras och så vidare.Ha regelbundna träffar med handledaren. Han eller hon kan hjälpa dig att se vad som är relevant.Se uppsatsskrivandet lite som en övning. Det handlar om att lära sig tekniken. Hur uppsatsen sedan blir är kanske inte det centrala.Gör den snygg. Det är viktigt att uppsatsen är snygg och läsvänlig, så se till att den är enhetlig vad gäller sådant som kapitelindelningar och källhänvisningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro