ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så klarar du bilbesiktningen

Erik Backlund · 28 Jan 2018
Uppdaterad 28 Jan 2018
Ta hand om bilen mellan besiktningstillfällena, inte bara dagen innan.

Ta hand om bilen mellan besiktningstillfällena, inte bara dagen innan. Foto: IBL


Han har besiktat 100 000 fordon, utbildat omkring 500 besiktningstekniker och skriver handböcker för hur kontrollbesiktningen ska gå till. Men Bilprovningens expert Morgan Isacsson menar att de flesta har fel fokus när vi laddar för besiktningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Värre än tandläkaren – så beskriver många den fasansfulla dag det är dags att besikta bilen. Men det är oftast inte de effekter ett uttjänt bromsbelägg kan orsaka som skrämmer, utan snarare det hål i plånboken det kan orsaka.

– Man märker när någon med tjänstebil eller en nyare bil kommer. De är inte ett dugg nervösa, de brukar läsa tidningen och ta en kopp kaffe, säger Morgan Isacsson som jobbat på bilprovningen i 39 år och sett det mesta. Till exempel styrleder som separerat när man känt på dem med handen.

Då så, oavsett orsak, hur gör jag för att klara besiktningen?– Att ha som mål att klara besiktningen är egentligen fel sätt att tänka. Din bil kommer att bli godkänd om den är i bra skick, och det är den om du tar hand om den mellan besiktningstillfällena, inte just dagen innan.

Serva och sköt om din bil, året runt, med andra ord. Ha som vana att gå ett varv runt bilen en gång i veckan, men lämpligtvis också inför kontrollbesiktningen. Kolla vindrutespolning och torkare – gör de sitt jobb? Sitter speglarna fast och är de hela? Fungerar alla lampor och varningsljus? Ligger varningstriangeln där den ska och hur är mönsterdjupet i däcken?

– Sedan gäller det att lyfta på huven, något folk gör väldigt sällan. Kolla så att det finns bromsvätska, kylvätska och motorolja. Kylvätska och motorolja är inget vi kontrollerar, men en enkel grej att kolla som kan innebära att du inte behöver byta motor för minst 30 000 kronor, säger Morgan Isacsson.

Ska man komprimera hans råd till en enkel mening och uppmaning lyder den: läs instruktionsboken!

– Där står till exempel hur du kontrollerar lufttrycket och vad det ska vara. Med rätt tryck slits däcken mindre, din miljöpåverkan blir mindre och du får både bättre bränsleekonomi och körsäkerhet.

Har vi glömt något nu?– Många nya bilar har demonterbar dragkrok. Den ska du förvara inne i bilen tillsammans med nyckeln för låset. Ligger den kvar hemma måste vi underkänna bilen.

Foto: Bilprovningen

pil
Nya inställelseregler – glöm slutsiffran!

Från och med den 20 maj i år gäller nya regler för när det är dags att besikta bilen. Slutsiffran i registreringsnumret tappar sin roll och personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt ska i stället besiktas:· första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången· andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes· därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.Tänk på att det kan innebära att du får ett tidigare datum än du trott.

Källa: Källa och mer läsning: transportstyrelsen.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Backlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro