ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så klarar du dig från bolånekris

Ulrica Widsell · 26 Jun 2013
Uppdaterad 26 Jun 2013

Swedbank, Handelsbanken och SBAB hakar på och höjer räntan på bolån. I går höjde både SEB och Länsförsäkringar. Familjeekonom Bodil Hallin: Bygg upp en buffert för att undvika kris i privateknomin om det kommer fler höjningar framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är framför allt stigande marknadsräntor som fått flera av de svenska bankerna att höja boräntorna, bland annat Handelsbanken och Stadshypotek. På onsdag nästa vecka väntas Riksbankens besked om ny reporänta

– Marknadsräntorna runt om i världen har stigit senaste tiden och speciellt nu senaste veckan. Det har gjort att vi höjer. Den oro som finns kring USA och Kina påverkar, säger Per Beckman, vd på Stadshypotek.

Det är osäkert hur det ser ut framöver, om bolånekunderna har fler höjningar att vänta. Räntorna har legat på låga nivåer länge nu och det gäller att inte låta sig invaggas i en falsk trygghet. –Vad man som bolånekund kan se är att det här kan hända och att det kan gå rätt fort uppåt, säger Per Beckman.

Det du kan göra för att undvika att höjda räntor orsakar kris i din privatekonomi är att lägga undan en buffert. – Jag tycker att man alltid ska vara beredd på räntehöjningar och ta höjd för det. Räkna ut hur stor ökad kostnad det kan bli om räntan höjs med till exempel 2 procentenheter. Om man sätter undan de pengarna så vet man att man klarar sig och bygger samtidigt upp en buffert. Då blir det tryggare, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank till Metro.

Swedbank höjer den femåriga räntan med 0,33 procentenheter till 3,55 procentenheter. Handelsbanken höjer med 0,30 procentenhetertill 3,52, enligt Aftonbladet.

Nordea har hittills avvaktat. – Vi kommenterar inte i förväg om vi kommer höja eller inte. Vi utgår från hur marknadsräntorna utvecklas och om det blir en långsiktig trend, säger Nordeas presschef Erik Durhan.

Länsförsäkringar höjde i går räntorna på bolån med mellan 0,05 och 0,35 procentenheter, beroende på lånets bindningstid.

Tremånadersräntan höjs till 2,99 procent, från 2,94. Räntan på ett treårigt bolån höjs med 0,15 procentenheter till 3,13 och räntan på femårigt bolån blir 3,55 procent, en förändring med 0,3 procentenheter, enligt TT.

SBAB har ett räntemöte på onsdagseftermiddagen och väntas komma med besked om bolåneräntorna efter det. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro