ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så klarar du dig igenom pankmånaden januari

Ann Hagman · 16 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Gammal, men inte för gammal, mat kan få nedsatt pris och vara guld värd under januari.  

Gammal, men inte för gammal, mat kan få nedsatt pris och vara guld värd under januari.   Foto: Sofie Wiklund


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är den här, den sista dryga veckan före lön i pankmånaden januari. Julia Ödmark, 22, är så fattig att hon beslutat att tillfälligt hyra ut sitt studentrum i Uppsala och flytta hem till en moster.– Man måste göra det bästa av situationen. Det finns mycket att göra som inte kostar pengar.

Jag brukar måla tavlor. Just nu kan man prova på många kurser på studieförbund och skolor, som har öppet hus inför den nya säsongen, säger hon. Ett annat knep, som inte bara sparar pengar utan ger inkomster, är att ställa upp som modell.– Jag står modell för kroki. Det ger 150 kronor i timmen. De flesta konstskolor blir jätteglada när man hör av sig och man behöver inte alls vara snygg, säger Julia Ödmark.

Just nu är hon på besök i Sundsvall hos sina föräldrar.– Tradera är en fantastisk sida. Jag köpte en biljett på X 2000 från Uppsala till Sundsvall för 63 kronor.

I föräldrahemmet äter hon hemlagad mat och hoppas även få matlådor med sig tillbaka.– Sedan kan man alltid samla ihop pantburkarna från nyårsfesten och få ihop till en öl på puben. Jag prioriterar nog att ha roligt framför att handla mat, säger hon.Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, har gjort ett handlingsprogram för hur man klarar hela januari. – Januari är en lång månad, kanske den drygaste vid sidan om månaden efter semestern, säger hon.

Hennes första råd är att göra en budget.– Det finns en bra broschyr på Konsumentverkets hemsida som anger hur man får koll på ekonomin, säger hon.

På kortare sikt rekommenderar hon rotfrukter:– Det är billigt och gott att laga soppor på. Och så här efter jul och nyår kan man leva på minnet av all den maten.

Har man räkningar liggande som man inte har råd att betala är Ann-Sofie Magnussons råd att omgående ringa upp företagen.– Alla räkningar måste förstås betalas, men jag tycker man ska prioritera hyra, försäkringar och lån. Ringer man upp de andra företagen och ber att få respit kan många vara välvilligt inställda.

”Januari är den sämsta månaden”

AFFÄRER. Restaurangomsättningen i januari ligger 20 procent under omsättningen för en genomsnittsmånad.– Januari är den absolut sämsta restaurangmånaden. I jämförelse med december, månaden innan, är omsättningen 35 procent lägre, säger Björn Arnek, branschekonom på Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Även inom detaljhandeln är januari den minst lönsamma månaden. Enligt statistik från Handelns utredningsinstitut omfattade januariförsäljningen 7 procent av årets omsättning.

Gratis kul i Stockholm

GRATIS. På internetsajten GratisiStockholm.nu finns just nu 1 100 tips på saker som är gratis att göra under den närmaste veckan.– Den här månaden har folk sökt mest på museum med gratis inträde, säger Anders Wenman, en av grundarna till gratiswebben.Metro listar fem smakprov:

1. Var med i publiken i ”Kändis-Jeopardy”, som startar i januari med inspelningar två gånger per dag: måndag, onsdag och fredag. Programledare är Adam Alsing. Biljetter måste bokas i förväg.2. Gå på nattklubb och karaoke på Kickis på Kungsgatan. Både fredag och lördag är det fri entré till klockan 23.3. Besök ett museum. Nordiska museet och Tekniska museet har fri entré på onsdagseftermiddagar. Historiska museet är gratis mellan 16 och 20 på torsdagar och Arkitekturmuseet har fritt inträde alla fredagar.4. Livemusik på Akkurat. Geraint Watkins spelar låtar i rootsanda på Akkurat på söndag.5. Åk skridskor. Banan i Kungsträdgården är öppen för 45:e året i rad. Det går bra att åka alla dagar och det är gratis, om man inte behöver hyra sin utrustning.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro