ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så klarar du påsktrafiken

Anders Göransson · 17 Apr 2014
Uppdaterad 17 Apr 2014

Skärtorsdagen och annandag påsk hör till årets trafiktätaste och därmed mest olycksdrabbade dagar. Men med sunt förnuft bakom ratten och färsk information om trafiken kan du kunna fira påsk med dina nära och kära istället för i bilköer eller på sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Påskhelgen är en av årets värsta trafikhelger.
Påskhelgen är en av årets värsta trafikhelger.Foto: TT

I snitt omkommer sju personer och drygt 260 skadas i påsktrafiken per år. För att få ned de dystra siffrorna påminner polisen om sina ofta upprepade råd: minska farten, håll avståndet och - inte minst - undvik att hantera teknisk apparatur som mobiltelefon och GPS medan du kör.

– En till två sekunders felhantering kan lätt sluta i diket i bästa fall eller med en kollision i värsta fall. Låt därför en medpassagerare sköta detta eller stanna bilen, säger kommissarie Bengt Svensson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen

Han avråder också från onödiga omkörningar, som ger ingen eller försumbar tidsvinst, men ofta ökar olycksrisken kraftigt. Polisen kommer att ha särskilda insatser för att beivra överträdelser.

– Vi ökar hastighetsbevakningen på de mest olycksdrabbade vägarna men finns också efter huvudvägnäten och vägarna emellan under påsklovsveckan.

Trafikverket rapporterar fortlöpande om större störningar och läget i väg-, tåg- och färjetrafiken på http://www.trafikverket.se/trafikinfo/.

– En rekommendation är att titta där innan man ger sig ut, eller att låta en medresenär titta i mobilen hur det ser ut, så att man eventuellt kan välja andra vägar. Andra generella råd är att om möjligt välja vägar som är mötesseparerade, och att ta gott om tid för resan, säger Eva Nordén, kommunikatör på Trafikverket.

För bilister som är på väg till skidbackarna norröver tål att påpekas att dubbdäcksförbudet som trädde i kraft i tisdags är flexibelt. Det är alltså tillåtet med dubbdäck om man ska åka till platser där det är eller befaras bli vinterväglag.

På den norra delen av kartan som har beskurits bort förekommer inga särskilda varningar.
På den norra delen av kartan som har beskurits bort förekommer inga särskilda varningar.Foto: Källa: Polisen/Trafikverket/Metro

Och även tågen påverkas...

Spårtrafiken påverkas i påskhelgen av ett par större arbeten:

En del av Mälarbanan stängs av för utbyggnad till fyra spår, vilket gör att SJ-tågen från och till Enköping,Västerås och Arboga ersätts med buss på delsträckan Kungsängen-Stockholm C. SL:s pendeltåg ersätts med buss mellan Spånga och Bålsta.

Mellan Hässleholm och Lund pågår ett arbete som bland annat påverkar snabbtåget Malmö-Stockholm mellan 00.30 på påskafton och 03.00 på annandag påsk. Berörda tåg kommer att ta en annan väg vilket gör att tillfälliga tidtabeller gäller.

Arbeten vid Alingsås station medför trafikavbrott mellan Göteborg C och Vårgårda mellan långfredagen 20.00 och påskafton 8.00. Buss ersätter på sträckan. 

Omkörningsfil stängs av på E4:an

På E4:an mellan Gävle och Tönnebro kommer omkörningsfilerna tidvis att stängas av under påskhelgen. Syftet är att undvika störningar och incidenter som brukar uppstå när trycket på sträckan är extra hårt.

– När alla håller sig i samma körfil flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, vilket betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Avstängningarna görs när trafiken är som intensivast, på skärtorsdagens och annandagens eftermiddagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro