ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kniper du körkortet 
– expertens bästa tips

Daniel Cederlund · 5 Jul 2016
Uppdaterad 7 Jul 2016

Dags för körkort? Förbered dig på den kanske mest nervpirrande och förväntansfyllda tiden i livet. Och hur man än vrider och vänder på det så finns det ingen genväg till den där lappen, det handlar om vana och förberedelse. Här är körskollärarens bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Romare har varit körskollärare i 33 år och jobbar just nu på Ringens Bilskola i Stockholm. Hon betonar vikten av att komma in rätt i sin körkortsutbildning.
Annika Romare har varit körskollärare i 33 år och jobbar just nu på Ringens Bilskola i Stockholm. Hon betonar vikten av att komma in rätt i sin körkortsutbildning.Foto: TT/montage

Körkortets alla faser sätter relationer i gungning och din mentala styrka på prov. Från morsans första nervsammanbrott i passagerarstolen till uppkörningsångesten. Men glädjen i ett taget körkort är värt alla prövningar. 

Annika Romare har varit körskollärare i 33 år och jobbar just nu på Ringens Bilskola i Stockholm. Hon betonar vikten av att komma in rätt i sin körkortsutbildning.

– Det är ganska vanligt att våra elever börjar med att övningsköra hemma och lär sig fel, och det kan vara svårt att lära om redan inlärda rutiner. Så mitt bästa tips är att eleven och handledaren går på ett par lektioner tillsammans från början så att det blir rätt från start. Då sparar ni in både tid och pengar, säger hon. 

LÄS MER
Test: Klarar du körkortsfrågorna?

Att bli trygg på vägarna är en vanesak, därför har du mycket att vinna på mängdträning. Mängdträning är helt enkelt den körningen du gör privat tillsammans med din handledare. Kör dagligen, variera sträckor och öva på olika moment för att bli van att röra dig i trafiken.

– Mängdträningen är bra och kostnadseffektiv, då behöver det inte bli så dyrt att ta ditt körkort. Men det viktigaste är att du blir en säker och riskmedveten förare. Så att förbereda sig privat och finslipa de sista detaljerna på trafikskola är en bra idé, säger Annika Romare.

Hur många lektioner behöver jag om jag inte har mängdtränat privat?

– Har du inte kört något sedan tidigare blir det ungefär 50-60 lektioner, om jag ska säga en siffra, men det är så klart väldigt individuellt. Man kan ha lättare för vissa delar i utbildningen och svårare för andra. 

LÄS MER
Här är det lättast att ta körkort – ”Skulle aldrig köra upp i Stockholm”

Om jag vill gå en intensivkurs, vad ska jag tänka på då?

– Beroende på kursens längd brukar vi prata med eleven om att köra mycket hemma för att komma upp i den kunskapsnivå vi har kommit överens om. Visar det sig att eleven inte har hunnit köra alls blir det inte som överenskommet och lektionsantalet drar iväg.

Vad ska man tänka på inför uppkörningen?

– Återigen, kom väl förberedd. Många är väldigt nervösa, så se till att vara så pass förberedd och trafiksäker att det finns marginal att sänka nivån på din körning och ändå klara uppkörningen. Och kom ihåg att förarprövarna inte är elaka som många säger, de vill inte att du ska krocka och skada dig själv eller någon annan.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro