ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kollar du upp din bostadsrättsförening – innan du köper

Anna Åslund · 17 Apr 2016
Uppdaterad 26 Nov 2017
"Man blir även delägare i föreningen när man köper en bostadsrätt", säger  Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC. 

"Man blir även delägare i föreningen när man köper en bostadsrätt", säger  Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC. 


Det är inte bara viktigt att noga granska en bostad innan du köper den, lika viktigt är det att undersöka om bostadsrättsföreningen gör ditt planerade köp till en bra investering. Med hjälp av SBC har Metro tipsen för hur du granskar föreningars långsiktiga stabilitet.

klar

Artikellänk är kopierad

En bostadsannons kan få både en bostad och tillhörande förening att visa sig från sina bästa sidor, men det är viktigt att granska stabiliteten i en bostadsrättsförening innan du slår till. Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, kan mycket påverka hur värdet på en bostadsrätt utvecklar sig under åren och här spelar bostadsrättsföreningens ekonomi och planering en viktig roll.

– När man ska köpa bostad tror jag  att det är väldigt vanligt att man tittar på läget framförallt och på hur lägenheten ser ut. Sedan kanske man inte riktig har förstått att man även blir delägare i föreningen när man köper en bostadsrätt, säger Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC.

►LÄS MER: BRF registrerar boendes nationalitet

Enligt Helena saknar många föreningar kunskap kring vilka åtgärder som bör prioriteras för att öka stabiliteten i föreningens ekonomi och öka värdet på fastigheten långsiktigt. En viktig del av för en hållbar utveckling för föreningen är att ha en underhållsplan där framtida underhåll planeras med en separat budget. Om det inte finns pengar åsidosatta är det stor risk att höjda hyror istället får finansiera kommande projekt.

– Om en förening inte samlat in medel från de boende utan istället försöker hålla ner avgifterna så mycket som möjligt är det inte bäddat för när det ska renoveras fasader eller bytas tak. Då måste föreningen låna ännu mer, och det finns ingen annan som betalar dessa utgifter.

Många svar finns att hämta i en förenings årsredovisning och du kan bland annat kolla om lånen amorteras, om pengar sätts undan löpande och om det finns befintliga besparingar. För att underlätta för köpare har nu SBC lanserat en Boendeindikator som bedömer stabiliteten i en förening. Genom intervjuer görs en bedömning av hur välskött en förening är och om kraven uppnås får föreningen en stämpel som vidare syns i årsredovisningen.

►LÄS MER: Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet

– Det gör det lättare för en köpare att se vart det är tryggt att bo. Man behöver inte vara expert på årsredovisningar för att ta reda på detta, certifieringen signlalerar trygghet.

Samtidigt som en köpare lättare kan se hur en förening är uppbyggd hjälper det även styrelsen att åtgärda problem sin bostadsrättsförening för att öka stabiliten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro