ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kom han in på läkarlinjen – utan högsta betyg

Anton Gustafsson · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
Felix Lindeberg läser nu andra terminen på läkarprogrammet efter att ha tagit sig in via alternativt urval.

Felix Lindeberg läser nu andra terminen på läkarprogrammet efter att ha tagit sig in via alternativt urval. Foto: Bild: Privat och TT


Felix Lindeberg från Tyresö kom in på läkarlinjen på ett lite ovanligt sätt. Läkarlinjen på Karolinska institutet erbjuder nämligen vad de kallar för alternativt urval. "Jag tror att det skapar mångfald på utbildningen, och det är alltid bra", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Läkarprogrammet är en av de svåraste och mest prestigefyllda utbildningarna i Sverige. Att komma in kräver toppbetyg från gymnasiet eller ett väldigt högt resultat på högskoleprovet. Men det finns en annan, alternativ väg in på läkarprogrammet.

Problemlösning och intervjuer

26-åriga Felix Lindeberg från Tyresö hade inte bestämt sig för vad han ville jobba med när han gick på gymnasiet. Efter studenten pluggade han biologi och då växte ett intresse för läkaryrket fram. Betygen han hade från gymnasiet räckte dock inte till. Men i stället för att sätta sig i skolbänken för att läsa upp sina betyg hittade han en oortodox väg till sitt drömyrke.

Han bestämde sig att försöka ta sig in via ett så kallat alternativt urval till läkarprogrammet på Karolinska institutet.

– Först fick man göra ett problemlösningsprov, ett slags IQ-test kan man säga. Efter det gick jag vidare till två intervjuer där de ville bedöma om min personlighet passar för läkaryrket, säger Felix Lindeberg.

Hur gick intervjuerna till? 

– Mycket handlade om att intervjuaren ville lära känna mig. De frågar om allt möjligt, från information om min familj till mina egna livserfarenheter. Till sist kokas det ner till att de vill veta varför man vill bli läkare och om man har motivationen som krävs. Men det gäller också att koppla sin livserfarenhet till läkaryrket på något vis.

”Det skapar en mångfald”

En tredjedel av de som kommer in på läkarprogrammet på Karolinska institutets läkarprogram kommer från det alternativa urvalet. Att ta sig in på läkarprogrammet efter intervjuer i stället för betyg kan låta konstigt, men Felix Lindeberg tycker att det är positivt att möjligheten finns.

– Det är mycket vanligare i andra länder att utbildningar tar in andra faktorer än bara betyg när de väljer studenter. Det skapar en mångfald på utbildningen och i yrket, och det är alltid bra. De som tar sig in med betyg går ofta direkt ifrån gymnasiet till lärarprogrammet. Men vi som kommer in via alternativt urval är ofta lite äldre och har lite mer livserfarenhet i bagaget, jag tror att det skapar en bra dynamik, säger han.

Hur har utbildningen varit så här långt? 

– Jättetuff. Men ämnena vi läser är verkligen stimulerande så även om det är väldigt mycket jobb är det oftast kul. Det är väldigt mycket teori nu i början, men ju längre vi går desto mer praktiska inslag kommer det bli och det ser jag verkligen fram emot.

pil
Alternativt urval – så funkar det

• Alternativt urval gör det möjligt för dig som inte har tillräckligt höga betyg att komma in på din drömutbildning, det är helt enkelt en urvalsmetod som innebär att du kan bli behörig till en utbildning genom andra sätt än betyg och högskoleprov.

• Universitet och högskolor har rätt att fördela en tredjedel av platserna på en utbildning till alternativt urval. I undantagsfall kan skolor också få tillstånd från UHR (Universitet- och högskolerådet) att fördela mer än en tredjedel av platserna till alternativt urval.

•  Skolorna får själva bestämma kriterierna för det alternativa urvalet och det kan till exempel innebära antagningsprov, intervjuer eller arbetslivserfarenhet.

Källa: Källa: Studentum.se

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro