ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kommer du ut ur garderoben

Maria Forsström · 2 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sebbe kom ut för ett och ett halvt år sedan, och var nervös: – Man vet ju aldrig, kommer folk tycka att det är hemskt?

Sebbe kom ut för ett och ett halvt år sedan, och var nervös: – Man vet ju aldrig, kommer folk tycka att det är hemskt? Foto: Jörgen Appelgren


klar

Artikellänk är kopierad

GARDEROB. Så du är homosexuell, bisexuell eller transa, och känner att det vore skönt att komma ut ur garderoben. Men lite läskigt är det allt, vad ska folk säga och tänk om jag blir övergiven, mobbad och arvlös …

Maria Ahlsdotter, kurator på RFSL, hur ska man våga?– Testa först med någon kompis eller vuxen man litar på utanför familjen. På det sättet vet man att man alltid har någon.

Hon föreslår också att ta kontakt med andra som kommit ut, via nätet eller telefonjour. Där kan man få tips om ”så här gjorde jag”.– Det är ganska vanligt att man skriver brev, särskilt till föräldrarna.

Och om föräldrarna inte förstår?– Det beror på lite hur. En del kan bli tysta och låtsas som att ingenting har blivit sagt, och då är det bra om man vågar fråga ”varför säger ni ingenting”, säger Maria Ahlsdotter, som dock menar att det inte är ungdomars uppgift att undervisa föräldrar utan att det är bättre om de ringer RFSL.

Det kan också vara bra att veta att även om det initialt blir en scen med tårar och skäll är det oftast ingen fara.– Den första chocken brukar gå över. Och gör den inte det är det ännu viktigare med andra vuxna, ta kontakt med någon på skolan.

Sebbe från Lund är 18 år och började få tankar om kön, genus och sexualitet ungefär i sjuan, och gick med i RFSL för ett och ett halvt år sedan. Det var ungefär då hon trodde att hon var transsexuell och kom ut som kille.– Men så visade det sig att det egentligen handlade om att jag verkligen hatade att bli placerad i ett fack. Nu vill jag inte definiera mig alls, jag är helt enkelt människa, säger hon, och erkänner att det kan bli jobbigt att konstant förklara sig och alltid till slut få besvara frågan ”men vem hånglar du helst med då”.– Svaret på det är: I stort sett vem som helst. Jag blir kär i människor och tänder på ansikten, säger hon.

Sebbe har hela tiden levt i en omgivning som låtit henne vara den hon är, men säger att det visst var nervöst innan ändå.– Man vet ju aldrig, kommer folk tycka att det är hemskt?Maria Ahlsdotter säger att det inte finns något måste att komma ut, men att de flesta mår bättre av att dela sitt liv med andra på ett ärligt sätt.– Min erfarenhet är att de flesta är nöjda. Det är en lättnad

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro