ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så kör du säkert i sommar

Erik Backlund · 29 Jun 2017
Uppdaterad 29 Jun 2017
Att packa rätt är viktigt för säkerheten.

Att packa rätt är viktigt för säkerheten. Foto: IBL/Shutterstock


Sommarmånaderna innebär många och långa sträckor i bilen för en stor del semesterfirande svenskar. Men det innebär också många olyckor på vägarna. Metro Motor tog hjälp av expertisen för att utreda hur vi kan minimera dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilarnas inbyggda säkerhetsutrustning har gjort stora framsteg de senaste åren. Sedan krocktester började genomföras i mitten av 90-talet har medvetenheten hos konsumenter ökat – och tillverkarna kontinuerligt pressats att leverera säkrare fordon.

– Antisladdsystem gick från noll till hundra på bara ett par år och i dag finns krockkuddar, sidokrockkuddar och sidogardiner i varje nytillverkad bil. Tyvärr ser vi inte riktigt samma snabba utveckling på autobroms, men tekniskt sett är bilen ändå väldigt säker i dag, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam och lägger till:

– Det är i stor utsträckning förarnas beteenden som behöver påverkas med ny teknik, så att inverkan av hastighetsöverträdelser, mobiltelefonanvändning och rattonykterhet kan minskas.

Hon menar att det viktigaste att tänka på som bilförare är självklart för de allra flesta: att vara nykter, spänna fast bilbältet och hålla sig inom hastighetsgränserna. Men det är framför allt den sista punkten som många tummar på, särskilt nu under semestermånaderna.

– På sommaren är hastigheten utan tvekan den största orsaken till olyckor. När det är ljust och fint väder trycker många gärna lite extra på gasen. Hastighetsgränsen speglar vilken hastighet som är säker för just den väg du kör på. För varje kilometer i timmen över den ökar risken för att vara med om en olycka, men också för att skadas fysiskt när en olycka inträffar.

Några särskilda tider på dygnet som är säkrare än andra är svåra att ange, menar Helena Stigson. Att undvika mörker kan vara klokt, men samtidigt märker man att de flesta tar det lite lugnare när solen har gått ner. Däremot går det alltid att förbereda sig och planera för en säkrare resa på andra sätt.

– Mötesseparerade vägar minskar antalet döda och allvarligt skadade i trafiken med upp till 70 procent. Och med tanke på det kan det vara värt att köra en liten omväg om det innebär att du kan färdas längre sträckor på sådana vägar. Se också till att vara väl utvilad och att komma iväg i god tid inför en längre körning, så att du inte blir stressad om det till exempel blir köbildningar.

Men det går att göra mer, till exempel med packningen. För även om det kan vara lockande att proppa bakluckan full med badleksaker, ombyten och kylväskor bör du tänka till ett varv extra innan du lägger den sista biten i pusslet.

– Grundregeln är att packa tunga föremål lågt och i mitten av bagageutrymmet, nära tyngdpunkten. Packa aldrig över ryggstöden till baksätet, där de skulle kunna flyga fram och in i kupén. Undvik också att ha lösa föremål inne i kupén. Måste du – använd säkerhetsbälten för att spänna fast dem, säger Helena Stigson.

pil
Utrusta dig rätt

Soppatorsk, felnavigering eller olycka. Precis som det finns härliga stunder på vägarna finns det de du helst vill slippa uppleva. Skulle de inträffa kommer du att tacka dig själv för varenda liten pinal som kan göra situationen bättre.

Varningstriangel och varningspuckEn varningstriangel är obligatorisk att ha i bilen, men att ha två är bra. Extra bra är att komplettera dem med varningspuckar med LED-lampor. Ställ pucken framför en triangel för att göra den ännu lättare att upptäcka på långa avstånd.

ReflexvästOm du måste lämna bilen kan en reflexväst vara skillnaden mellan att bli sedd eller inte. När du ändå köper en, köp flera så att det också räcker till alla passagerare. Se till att ha dem tillgängliga inifrån kupén, annars förlorar de sitt syfte. Det är dessutom lag på reflexväst i bilen i flera europeiska länder

Första hjälpen-väskaFinns i olika storlekar och med varierat innehåll. Det är viktigare att du har en än att du har den största. Se med jämna mellanrum till att produkterna i väskan inte har passerat sitt bäst före-datum.

StarthjälpEn livräddare om batteriet har laddat ur och du är strandad i ödemarken efter en kaffe i skogsbrynet. Nyare modeller har dessutom USB-anslutningar som du kan ladda mobiltelefonen med.

Nödhammare med bältesknivAnvänds för att krossa rutor och skära loss bilbälten som kan klämmas fast vid olyckor. Tänk på att ha hammaren lätt tillgänglig från förarplatsen om det är ditt eget bälte som behöver skäras upp.

Bogserlina och startkablarOavsett om det är du som behöver dem eller en medtrafikant kan det klassiska första hjälpen-kitet för bilar enkelt vända en hopplös situation till ett läge för en high five och hurrarop.

VattenflaskaBilpendlar du genom stan är den inget måste, men under längre resor kan en flaska vatten bokstavligen talat vara en livräddare. Det kan också vara bra att ha nötter eller någonting annat att tugga på om något oväntat skulle hända.

BrandsläckareOm du har plats är det bra att ha en liten brandsläckare tillhands, men den får inte ligga löst i kupén så att den kan flyga runt vid en kollision eller kraftig inbromsning och skada någon.

Källa: Källa: Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig, Motormännen.  

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Backlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro