ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så kunde Facebook ta över hela ditt liv

Aron Andersson · 29 Sep 2011
Uppdaterad 13 Apr 2012

Nu kopplar Facebook greppet om hela ditt liv. Med nya Timeline” blir din profil på sajten en levnadsteckning med dina ”Kodak moments”. Men det är inte utan kritik och proteststormar som Mark Zuckerberg lyckats ta kontrollen över internet. Så ser Facebooks egen ”Timeline” ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hanna Spaner
Så ser profilsidan ut på nya Facebook.
Så ser profilsidan ut på nya Facebook.

Över 800 miljoner användare världen över. ”Gilla”-knappar på de flesta sajter på nätet. Företag som köar för att få vara med och synas. Privata bilder som sammantaget skapar världens största fotosajt.

Facebooks globala inflytande är omöjligt att blunda för. Redan förra året utsågs företagets vd Mark Zuckerberg till årets person av tidningen Time. Hans dominans kan knappast påstås ha minskat sedan dess.

Med den senaste uppdateringen, som presenterades förra veckan och nu rullas ut, kommer företag få ta del av Facebook allra mest värdefulla ägodel – dess användare och informationen om dem.

Redan nu har svenska Spotify fått fritt spelrum på det sociala nätverket och klagomålen om Spotify-uppdateringar lät inte vänta på sig. Men för musiktjänsten är det en guldgruva. Användare som finns på Facebook ger stora intäkter till det svenska företaget. – Eftersom de är mer sociala så är de mer engagerade. Och eftersom de är mer engagerade är det två gånger så sannolikt att de kommer att betala för musik, förklarade Spotifys vd Daniel Ek när Facebook-samarbetet presenterades.

Därför krävs det nu ett Facebook-konto för att börja använda Spotify – ytterligare ett bevis för det sociala nätverkets makt. Företagets väg till världsdominans på internet kan du se ovanför. Där använder vi Facebooks ”Timeline”-gränssnitt för att kartlägga framgångssagan.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro