ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lagar du asiatisk vardagsmat

Jonas Cramby · 24 Feb 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Jonas Cramby tipsar om hur du lagar asiatisk vardagsmat.

Jonas Cramby tipsar om hur du lagar asiatisk vardagsmat.


En japansk donburi, risskål, kan se ut nästan hur som helst även och det riktigt geniala med donburin är dock att de är precis, nej bättre, att laga hemma. Här ger Jonas Cramby sina bästa tips om hur du lyckas.

klar

Artikellänk är kopierad

Donburi är den perfekta vardagsrätten och så här gör du.

1. Riset

Riset till din donburi ska naturligtvis vara kortkornigt kolibris, helst köpt i den asiatiska butiken. Det är billigare, godare och kommer i snyggare säckar än i snabbköpet. Bäst är så klart att koka i en riskokare. Har du ingen sådan är det enkelt att koka vanligt. Så här gör du. Skölj 4 dl kortkornigt ris i kallt vatten och häll av. Återupprepa 3-4 gånger tills vattnet börjar se klart ut. Slå på 4.5 dl vatten och låt stå i en halvtimme och dra innan du sätter på plattan. Sätt på lock och låt det koka livligt i 1 min, sänk till medium och koka i 5 minuter till innan du sänker till lågt och låter stå i 10 minuter tills allt vatten absorberats. Tag kastrullen av spisen och låt den stå i cirka 10 min. Riset är sedan klart att serveras.

2. Proteinet

En donburi behöver ju nåt köttigt – även om det såklart inte måste komma från djurriket om du inte vill. Välj var du är sugen på och har du rester från söndagsmiddagen kan du ju piffa till det. En klassisk butadon består består till exempel av stekt fläskkött, en gyudon av tunt strimlat nötkött som stekts med lite dashi, mirin och soya medan en tendon är en risskål toppat med tempura. I en katsudon är proteinet wienerschnitzel – det är sant – och en oyakodon betyder att man gjort en äggröra med dashi. Sedan finns det så klart en mängd varianter av donburis med rå fisk. Det är bara gå till fiskhandlare och fråga vad som är bra idag och gott att äta rått. Glöm inte att be dem bena ur fisken.

3. Toppingen

Som allting annat behöver även donburis något knaprigt och syrligt. Färdigköpt koreansk kimchi eller färggranna japanska pickles som du hittat på den asiatiska matafären fungerar  alldeles utmärkt. Toppa även gärna med finstrimlad nori, en massa rostade sesamfrö men du kan också experimentera med de japanska kryddblandningarna furikake och shichimi  togarashi om du vill. Vad gäller sås räcker det ofta med lite soya och sesamolja även om man så klart också kan gå loss med sushi, ponzu, japansk kewpiemajonnäs eller sriracha. Avsluta dock alltid din donburi med lite fint skivad salladslök – det är så himla fint.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro