ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lagar du höstens mysigaste gryta

Jonas Cramby · 10 Sep 2017
Uppdaterad 10 Sep 2017
Amerikansk/italienska köttbullar med spaghetti är en riktig hit.

Amerikansk/italienska köttbullar med spaghetti är en riktig hit. Foto: IBL


Det finns många mysiga höstgrytor men frågan är om den gryta som har mest mys per centiliter ändå inte är den klassiska amerikansk-italienska spaghettin med köttbullar. Så här gör du en redan på söndag.

klar

Artikellänk är kopierad

Det amerikansk-italienska köket har gett världen en mängd klassiska rätter men frågan är om inte deras så kallade sunday sauce eller sunday gravy är den mest ikoniska. Namnet kommer sig av att man på söndagar äntligen hade tid att långkoka salsiccia, kött på ben och parmesanköttbullar i en tomatsås. Den enkla men underbart buljongiga, smakrika tomatsåsen åt man sedan över spaghetti som en pastarätt med det långkokta, supermöra köttet sparades till en separat kötträtt (även om det nog i vanligare i dag att man äter det ihop som nedan). I en av filmhistoriens mest välkända matlagningscener är det därför naturligtvis därför sunday sauce som man lagar. I Scorseses gangsterfilm Maffiabröder spenderar ett gäng fängslade mafiosos tiden genom att röka cigarr, gnabbas om hur många lökar man ska ha i tomatsåsen och skiva vitlök så lövtunt med ett rakblad att de smälter i pannan vilket jag tycker att ni också ska göra.

Ingredienser, 6-8 personer:2 gula lökar6 vitlöksklyftor2 dl olivolja4 burkar konserverade plommontomater500 gram fläskfärs500 gram nötfärs1 ägg4-6 salsicciakorvar150 gram parmesan1 knippe bladpersiljaSalt och peppar

1. Riv de gula lökarna till ett lökmos på ett rivjärn och skiva vitlöken lövtunt.2. Stek i olivolja tills de nästan smälter och häll sedan på de konserverade plommontomater, salta lite och låt puttra.3. Blanda nöt- och fläskfärs med ägg, salt och peppar samt ungefär hälften av parmesanen, riven naturligtvis. Rulla till ca 5 cm stora köttbullar och stek tills de fått färg men de behöver absolut inte vara färdiga.4. Häll köttbullarna i tomatsåsen tillsammans med salsiccian och stekskyn och låt puttra i 4-5 timmar tills en underbar buljongig sås uppstår. Smaka av med salt och peppar.5. Toppa såsen med hackad bladpersilja och servera till kokt spaghetti med en massa riven parmesan till. Glöm inte rödvinet, att gestikulera mycket när du pratar och ha servetten istoppad i skjortan. Bone apple tea!

Tid: Nästan full cirkelSvårighet: ca 10 % av cirkelPris: ca 20 % av cirkel

Eventuella rester görs dagen efter till en meatball parm, en köttbullemacka med tomatsås och parmesan eller baked ziti, en pastagratäng med såsen, ziti- eller pennepasta och så mycket ost du kan med att ha i. För vintips, se här intill.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro