ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lagar du snabb påskmat

Jonas Cramby · 5 Apr 2017
Uppdaterad 13 Apr 2017
Jonas Cramby tipsar om hur du gör en snabb påsktallrik.

Jonas Cramby tipsar om hur du gör en snabb påsktallrik. Foto: Jonas Cramby


Lax, Jansson, ägghalvor – behöver man egentligen något mer på påsktallriken? Det skulle vara lite knäckebröd, Västerbottenost, iskall öl och köpesill i så fall. Här tipsar Jonas Cramby om hur du gör påskens favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

Pickled deviled eggsDenna variant på en klassiska ägghalvan med majjo är amerikansk och förutom att den är ännu godare än den svenska så är den snygg också: picklingen gör äggen vackert röda och man spritsar ut äggulan lite tjusigt.

6 ägg1 1/2 dl vatten1 1/2 dl rödbetslag3 msk majonnäs1 msk grädde1 tsk dijonsenapNågra droppar tabascoSaltGräslökRökt paprikapulver

Hårdkoka äggen och låt svalna. Skala äggen, lägg dem hela i en snygg burk och häll över vatten och rödbetslag. Låt sedan stå över natten så färgas äggen snyggt chockcerise. Dagen efter delar du äggen på mitten, tar ut gulan och pressar dem igenom en sil med en sked. Mixa den pulveriserade äggulan tillsammans med majonnäs, grädde, tabasco och dijon. Smaka av med salt. Stoppa röran i en sprits och pressa ut lite snajdigt i äggvitorna (som ju i och för sig är rosa nu). Strö över rökt paprikapulver och finhackad gräslök.

Gravad laxGravad lax är ju ett måste på påskbordet och även om man så klart kan köpa färdigt är det oerhört enkelt att göra egen. Recept från Tommy Myllymäkis bok Fisk och skaldjur.

1 kg laxfilé med skinn1 dl salt3/4 dl socker2 tsk vitpeppar2 dl grovskuren dill

Blanda ihop salt, socker, peppar och dill och klappa in i laxen. Plasta in och ställ in i kylskåp. Vänd efter 12 timmar och låt sedan grava i ytterligare ett dygn. Skölj av salt och socker och skär upp tjocka fina skivor vid servering. Eventuella rester ätes såklart med dillstuvad potatis.

Jansons frestelseDet är ingen skam att köpa sill. Men man behöver ju lite potatis till och då kan du lika gärna göra en Jansson. Som allt annat svenskt, salt och fettigt hittar man det bästa Jansons frestelsereceptet hos Leif Mannerström.

8 hekto fast potatis3 gula lökar250 g ansjovisfilé av skarpsill4 dl vispgrädde2 msk Ejderns orökta kaviar på tubsmöroljasalt och nymalen peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skiva lök och stek den mjuk i smör och olja på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skala och strimla potatisen i ganska fina stavar men skölj dem inte. Varva potatis, stekt lök och ansjovis i en smörad ugnsfast form. Salt och peppra eller häll över lite av ansjovisspadet. Blanda grädden med kaviaren och slå över. Toppa med några tunna skivor smör. Tillaga i ugnen 40-50 minuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro