ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så länge får du lämna katter, hundar eller kaniner ensamma

Linnéa Borgert · 31 Maj 2017
Uppdaterad 14 Mar 2018
Både hunden och katten kräver tillsyn minst två gånger om dagen.

Både hunden och katten kräver tillsyn minst två gånger om dagen. Foto: Alamy


Ska du iväg på semester i sommar? Tänk på att ditt husdjur också ska ha det bra när du är borta. En katt eller en hund behöver mer uppassning än många andra djur – men även en hamster ska enligt lag ha daglig tillsyn.

klar

Artikellänk är kopierad

Katt

Hur länge kan jag lämna min katt ensam?

Om du ska åka bort över helgen räcker det inte att du ställer fram mat och vatten. Du eller någon annan måste se till katten minst två gånger om dagen, till exempel på morgonen och kvällen. Om du bryter mot tillsynsplikten är det straffbart, enligt djurskyddslagen. Om det blir ett ärende hos Länsstyrelsen kan det leda till en polisanmälan.

Men om det är en utekatt klarar den väl sig längre?

Samma regler gäller för utekatter. Ett bra sätt att se till att din katt har det bra är att erbjuda katten mat minst två gånger om dagen på regelbundna tider, enligt Jordbruksverket. Då lär den sig rutinen.

Finns det några undantag?

Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare än två gånger per dagen.

Hund

Hur länge kan jag lämna min hund ensam?

Här gäller enligt lag samma regel som för katter – tillsyn minst två gånger om dagen. Enligt Svenska Kennelklubben brukar en tränad vuxen hund klara av att vara ensam totalt fem timmar per dag.

Räcker det verkligen?

Nja, enligt Jordbruksverkets allmänna råd bör hundar rastas var sjätte timme. Ännu oftare om det är en äldre hund eller en valp.

Finns det några undantag?

Hundvalpar som är mindre än 4 månader gamla får endast lämnas helt ensamma kortare stunder.

Kanin

Hur länge kan jag lämna min kanin ensam?

Enligt lag ska en kanin ha tillsyn minst en gång om dagen. Kaninen är ett socialt djur som behöver uppmärksamhet, precis som en katt eller en hund. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd bör kaninen egentligen inte vara ensam alls – helst ska de hållas i par eller i en grupp.

Övriga husdjur

Hur länge kan jag lämna min undulat ensam?

Enligt lag ska i regel alla husdjur få tillsyn på ett betryggande sätt minst en gång dagligen. Det gäller såväl undulater som till exempel marsvin eller hamstrar. Burfåglar ska enligt lag bo tillsammans med minst en annan burfågel om inte det sociala behovet kan tillfredsställas av kontakt med människor. Men burfåglar är sociala djur och det krävs mycket av dig som ägare för att uppfylla det behovet.

Källor: Jordbruksverket, Djurskyddslagen, Lagen om tillsyn över hundar och katter

pil
Misstänker du att ett djur far illa?

Om du ser att ett djur far illa kan du kontakta Länsstyrelsen, eller polisen i akuta ärenden. Anmälan görs till Länsstyrelsen i det län där djuret befinner sig. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga Länsstyrelser.

När du anmäler behöver du lämna adress, ort och namn på personen som anmälan riktas till. Du bör också berätta vilket eller vilka djurslag det gäller, redogöra för på vilket sätt djuret mår dåligt och när du uppmärksammade det.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro