ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så länge kan du spara din matlåda

Joel Linde · 23 Sep 2015
Uppdaterad 4 Feb 2019
Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar hur länge du kan spara maten.

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar hur länge du kan spara maten. Foto: Livsmedelsverket, Arkivbild


Det kan vara svårt att veta hur länge mat överlever i kylen innan den blir dålig. Livsmedelsverkets expert reder ut hur länge du kan spara matlådan utan att bli sjuk av den.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du glömt matlådan flera dagar i rad, eller gjorde du storladdning i helgen och undrar hur länge du kan spara den innan den får bakterier och du blir sjuk eller får matförgiftning? Metro reder ut!

Riktlinje – en vecka

– De flesta maträtter som man har tillagat, som har varit upphettade, håller fyra-fem dagar, upp till en vecka i kylskåp, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Det viktigaste är att ha god hygien vid tillagningen och att maten snabbt kyls ner efteråt. Men att ställa in het mat i kylskåpet är inte att rekommendera.

– Den varma maten skulle ju må jättebra av det, men det är ju mjölk och andra kylvaror i kylen som kan bli för varma och få sämre hållbarhet om man ställer in för mycket varm mat i kylen.

Ha rätt temperatur

Större mängder mat bör alltså stå framme och svalna en stund innan den ställs in för att inte riskera hållbarheten på andra kylvaror. Men den får heller inte stå framme för länge.

– Det ska ju inte stå framme i timmar, men när man har tillagat maten och sätter sig ner och äter så behöver man inte springa upp och börja göra matlådor. Ät i lugn och ro och plocka undan matresterna sen.

LÄS MER
Här är 10 matvaror som du kastar – helt i onödan

Och för att maten ska få så lång hållbarhetstid som möjligt är det viktigt att se över hur kallt det är i kylskåpet. Fyra grader är optimalt och kan ge en fördubbling i hållbarhet jämfört med åtta grader, säger Christina Lantz.

Släng inte i onödan!

Många slänger matlådorna långt innan de blivit dåliga. Och ibland kan man luras att tro att något blivit dåligt, trots att den inte är det. Och även om maten tillagas nära bäst före-datumet får den ”nytt liv” eftersom de bakterier som kan ha bildats dör, vilket gör att den håller ännu längre.

– Det kan vara fett som lägger sig på ytan och bildar små vita prickar, så ibland kan det vara svårt att se, speciellt med kött. Men mögel blir ju oftast lite luddigt också, och om du mikrar maten så smälter ju prickarna om det är fett, men om det är mögel så blir det ju kvar.

Så vet du om maten har blivit dålig

– Dels kan man känna det på lukten – luktar det illa? Det kan ju börja mögla också om det har stått för länge. Men även innan det börjar mögla så kan man se med blotta ögat om det ser okej ut. Och man kan ju faktiskt provsmaka lite också och lita på sina sinnen.

LÄS MER
Så rött kan du äta ditt kött – utan att det är farligt

Kolla – hur bra är själva lådan?

– Det är ju bra att ha en låda som man kan försluta helt och täcka saker och ting. Och det är ju både för ökad hållbarhet och för att maten inte ska torka ut.

pil
Tips – så får du matlådan att hålla längre

• Ställ in maten i kylskåpet snabbt efter tillagning. Det går utmärkt att vänta till efter du ätit, och har du stora mängder mat så är det bra om den får svalna en stund innan för att inte värma upp andra varor i kylskåpet.• Ha kylskåpet inställt på mellan 4-8 grader. Vid 4 grader håller maten allra längst.

• Tillagad och upphettad mat håller normalt 4-7 dagar i ett korrekt inställt kylskåp. Men innan du slänger är det självklart värt att titta, lukta och till och med smaka om du är osäker.

• Mat som är nära sista förbrukningsdatum får ”nytt liv” när den har tillagats. Då dör bakterierna och du kan spara maten i 4-7 dagar till i kylskåpet.

• Vita prickar på maten kan mycket väl vara stelnat fett och behöver inte alls vara ett tecken på att maten är dålig. Ett knep kan vara att värma maten lite för att se om prickarna smälter – i så fall är det fett och inte mögel.

• Matlådorna bör vara täta för att bevara maten fräsch så länge som möjligt.

Källa: Källa:  Christina Lantz, Livsmedelsverket

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro