ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lär du barnen att bli klimatsmarta hemma

Anna Åslund · 20 Feb 2018
Uppdaterad 20 Feb 2018
Lär barnen att mat aldrig ska slängas.

Lär barnen att mat aldrig ska slängas. Foto: IBL/Shutterstock


Om hela världen levde som vi i Sverige skulle det behövas över 4 jordklot för att ge oss de resurser vi behöver i vår livsstil. Men enligt Carina Borgström Hansson på WWF är det lätt att göra hemmet mer klimatsmart utan att vardagen behöver förändras drastiskt, särskilt om barnen involveras på ett lättsamt sätt från tidig ålder.

klar

Artikellänk är kopierad

En stor del av all den mat vi handlar äter vi inte och om alla levde som i Sverige skulle det behövas 4,2 jordklot för att ta fram alla våra resurser och absorbera våra utsläpp, enligt Världsnaturfonden WWF.– En tredjedel av den mat som produceras når aldrig våra magar. Mycket här handlar om att vi impulshandlar, förvarar maten fel och inte minst att vi har en överdriven skräck för bäst före-datum. Om man bara skulle lukta och smaka lite mer skulle väldigt mycket mer mat komma till nytta istället för att slängas, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

Många tycker att det är svårt att ändra gamla vanor i vardagen men enligt Carina Borgström Hansson kan det bli desto lättare om hela familjen gör det till ett gemensamt projekt. Hur etablerar man som förälder ett klimatsmart tänk hos barnen då? När det kommer till mat menar Carina Borgström Hansson att en bra huvudregel är att lära barnen att äta mycket vegetariskt och att aldrig slänga mat.– Räkna ut hur mycket ni tjänat på det under en period och gör något kul för pengarna. Det ger en positiv återkoppling på ett nytt beteende och man lär barnen att ha en grundläggande respekt för matens värde.

En annan viktig del i att göra hemmet mer klimatsmart är att minska på energianvändningen och välja bort fossilbaserad el och värme. För att lära barnen om energiförbrukning är det enkelt att börja med de mindre sakerna, som att de alltid släcker lampan i ett rum de inte är i.– Det jag är ute efter är att man hittar en gemensam motivation och tillsammans har koll på vilken energi som går åt. Elräkningen är en tydlig återkoppling och när man ser ett resultat är det nyttigt för motivationen.

Med flera familjemedlemmar i huset är det lätt att samla på sig mycket saker. Hjälp barnen att välja färre leksaker med högre kvalitet och berätta om vad som händer när de säljer sina gamla leksaker vidare. Genom att handla second hand kan barnen känna sig delaktiga genom att själva lägga upp och söka bland begagnade saker på nätet.– Det är viktigt att barnen förstår hur vi kan få resurserna att räcka till alla. Om man får in det tidigt i barnens beteende kan de också känna att de är en del av lösningen.

pil
4 tips för ett mer klimatsmart hem

Skaffa nya matvanorHa som regel att aldrig slänga mat. Tävla om vem som kan laga godast mat med rester från kylen. Skär ner på köttkonsumtionen och ät mer vegetariskt.

Spara energi och välj förnybartLåt inte lampor lysa i rum där ni inte är och undersök om ni kan sänka värmen inomhus. Se över vitvarorna hemma så att de är energieffektiva och, i den mån man kan, byt ut dem som inte är det. Välj förnybar el eller producera den själv, exempelvis genom solceller på taket eller genom att bli delägare i ett vindkraftskooperativ.

Köp mindre – och spara pengarMinska på ert slit och släng genom att rensa hemma och bara köpa sådant man behöver. Som förälder är det bra att låta barnen upptäcka poängen i att sälja saker vidare istället för att kasta.

Dela med andraSkapa en kultur där man delar på saker med grannarna. Våga fråga om att få långa ett verktyg som ni saknar hemma och när ni inte kan äta upp all frukt ni har hemma kan du be barnen gå över till grannen och dela med sig.

Källa: Carina Borgström Hansson, Världsnaturfonden WWF.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro