ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lär du dig att "bli kåt" på jobbet

Kristian Borglund · 3 Maj 2011
Uppdaterad 25 Feb 2015

Går det att bli kåt på sitt jobb? Jodå, det har en svensk forskare nu slagit fast.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Samuel West, forskare vid Lunds universitet, som har skrivit boken ”Konsten att bli kåt på jobbet”: – Förr betydde kåt att man var fylld av livskraft och livsmod, livlig, glad och levnadslustig. Vem vill då inte vara kåt på jobbet? Titeln valdes för att det skulle kännas väldigt fel att en bok om arbetsglädje skulle ha en tråkig titel, ­säger han. Inför sin bok om arbetsglädje har han djupintervjuat över 50 personer inom olika yrken. Och slutsatserna är att kåtheten på jobbet liknar den i bingen. – Till exempel är båda känslor som kommer och går. Man kan inte alltid känna en sprudlande arbetsglädje, på samma sätt som man inte alltid kan vara sexuellt upphetsad. En annan likhet är att båda känslor är något man behöver tillåta sig att känna. Det är fortfarande lite fult att vara sexuellt kåt på samma sätt som det är lite tabu att älska sitt jobb och sina arbetskamrater.

Samuels steg till mer jobbkåthet

Våga gå fram …     Rädslan för att kliva fram och göra misstag eller göra bort sig är en stor glädjedödare. Var inte så rädd för att göra fel eller för att få kritik. Har du inte gjort något pinsamt eller något misstag de senaste veckorna så se till att fixa det denna vecka.Ge komplimanger     Var generös med ­kom­plimanger och positiv feedback. Det sägs att 94 procent av allt beröm vi får under vår livstid får vi innan vi fyller sex år. Synd. Sprid glädje genom att ta dig tid att berätta för andra vad du uppskattar. Gör det redan i dag. Även till chefen.Var oförglömlig     Gör något utöver det som förväntas. Ge en kund eller en patient galet bra service utan någon särskild anledning; och kolla om inte du känner dig gladare av att göra någon annan glad.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro