ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lär du dig ett nytt språk som vuxen

Klas widestrand · 22 Sep 2016
Uppdaterad 23 Sep 2016

Tror du att det är omöjligt att lära sig ett nytt språk efter tonåren? Då borde du tänka om. Språkexperten Mårten Ramnäs tipsar om hur du gör för att komma igång.

klar

Artikellänk är kopierad

Många tror nog att det är snudd på ouppnåeligt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder. Men så ligger det inte till, säger Mårten Ramnäs, språklärare och studierektor i franska vid Göteborgs universitet.
Många tror nog att det är snudd på ouppnåeligt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder. Men så ligger det inte till, säger Mårten Ramnäs, språklärare och studierektor i franska vid Göteborgs universitet.Foto: IBL/Alamy/Anna Berkut

Många tror nog att det är snudd på ouppnåeligt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder. Men så ligger det inte till, säger Mårten Ramnäs, språklärare och studierektor i franska vid Göteborgs universitet.

– Som vuxen har man lättare att tillgodogöra sig teori och det är väldigt nyttigt när man ska plugga språk.

Han tror att vissa som vill lära sig exempelvis franska fokuserar på att få ett perfekt uttal. Men om man fastnar på uttalet missar man många andra delar av språket.

– Att kunna skriva, läsa och göra sig förstådd är på många sätt viktigare än att det låter felfritt. Och de är dessutom lättare att lära sig.

Idag finns det många sätt för den som vill prova på ett nytt språk, bland annat genom appar till mobilen eller surfplattan. De fungerar som ett bra komplement, anser Mårten Ramnäs. Samtidigt tycker han att den som kan borde läsa en kurs, inte minst för grammatikens skull.

– Man kommer inte undan grammatiken. Men tanken är förstås inte att man ska lära sig allt på en gång. Istället får man ta det steg för steg.

– Och det finns många fördelar med att läsa en kurs tillsammans med andra. Då får man chansen att träffa andra som också vill lära sig samtidigt som man får bättre möjligheter att öva på talkunskaperna.

För att kunna hålla motivationen uppe är det bra om man sätter rimliga mål, menar Mårten Ramnäs.

– Om man pluggar tyska kan man till exempel börja med att läsa tyska nyheter och satsa på att förstå sammanhanget. Det är en bra start.

klar

Artikellänk är kopierad

Klas widestrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro