ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lär du din hund att sniffa efter svamp

Evelina Pålsson · 26 Jun 2016
Uppdaterad 26 Jun 2016
Denise Persson tar hjälp av tiken Misty när hon plockar svamp. Misty är en irländskgatuhund som Denise adopterat. Misty i dag sniffa rätt på fem olika sorters svampar.

Denise Persson tar hjälp av tiken Misty när hon plockar svamp. Misty är en irländskgatuhund som Denise adopterat. Misty i dag sniffa rätt på fem olika sorters svampar. Foto: TT/Privat


Svampsäsongen är här! Men tycker du att det är svårt att hitta skogens delikatesser så kan du ta hjälp av din jycke. Med rätt träning kan alla hundar hitta svamp. Här delar hundkonsulten Denise Persson med sig av sina bästa träningstips.

klar

Artikellänk är kopierad

Steg ett för att lära din hund att sniffa rätt på svamp är att belöna den uppger hundkonsulten Denise Persson. Hon är specialiserad nosinstruktör och håller kurser där hon lär hundägare hur de ska träna sin hund för att hitta svamp.

– Det gäller att betinga svampen vilket innebär att hunden får en belöning när den hittar svamp. Den kommer då att koppla ihop svampen med något positivt, säger Denise Persson.

► LÄS MER: Svampexperten: Så undviker du att plocka giftig svamp

Hunden måste enligt henne också ha ett leta beteende. Hunden måste tycka att det är kul att leta efter godis eller en leksak annars ser den ingen nöje att leta efter svampen. Här gäller det för sig som hundägare att vara lyhörd uppger Denise Persson.

Enligt henne finns det inga lata hundar utan det gäller för dig som ägare att lista ut vad hunden gillar.

– Testa dig fram med olika leksaker och godis, säger hon.

Går hunden upp i aktivitet tycker den att det är roligt.

– När den förstår att den kommer att belönas med sin favoritleksak eller favoritgodis så kommer den leta mer frenetiskt, säger Denise Persson.

På Denises kurser brukar hon göra en bana med olika hål. I ett av hålen planterar hon svamp och om hunden markerar eller beter sig annorlunda vid just det hålet så belönas den. Blir din hund lätt störd av löpande tikar, vilt och trafik kan du börja med att träna inomhus. När hunden fattat kan du gå över till naturlig miljö. Tränar du regelbundet tar det inte mer än 1,5 månad för din hund att bli en duktig svampsniffare.

– Jag använder min äldre tik. Hon letar efter fem olika sorters svampar. Så fort en hund lärt sig att hitta en svamp går det snabbt att få den att få associationen även till andra svampar, säger Denise Persson.

► LÄS MER: Här kan du fika med din hund

Vissa saker du gör kan dock vara förödande för hundens inlärning. Du får till exempel inte korrigera eller bestraffa hunden om den skulle äta svampen den hittar eller om den skulle äta ur korgen.

–Jag som människa tycker att det här är jättevärdefullt och blir fruktansvärt glad av att hitta svamp och det märker hunden och tänker ”shit det här tycker matte är superspännande det är bäst jag glufsar i mig svampen” och då får du inte skrika ”nej vad gör du” eller ”usch och fy”, säger Denise Persson.

Gör du det får hunden negativa i stället för positiva associationer till svampen. Hunden kommer att tänka att arbetet för att hitta svampen inte är värt det eftersom den bara får skit för det i alla fall.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro