ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så låter Yohios julskiva

TT · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015

Foto: TTbild


Yohio och Kylie Minogue är bara några som släppt julskivor i år. Så här bra är de.

klar

Artikellänk är kopierad

YOHIO

"Snöängelns rike"

(Keios Entertainment/Sony Music)

Bästa låt: Ingen

Betyg: *

En julskiva med Yohio skulle kunna vara den injektion som denna ofrånkomliga tradition behöver. En sprakande animetecknad julsocka i baken på de otaliga trötta tolkningarna av "O helga natt" som år efter år ockuperar rikets varuhushögtalare. Men av någon obegriplig anledning har Yohio valt att lägga allt som gör honom unik åt sidan och i stället kanalisera sin inre Peter Jöback.

Yohios julbord är, förutom det japanska numret "Juni-gatsu no love song", inte dukat med en enda smak som sticker ut. Hans udda briljans lyser med sin frånvaro. Det lyssnaren får hålla till godo med är stråkförsedda gosskörsversioner av vanliga skolavslutningslåtar som, ja ni gissade rätt, "O helga natt".

Det hade kunnat bli en "merikurisumasu" (god jul på japanska). I stället blir det bara "meh".

Patrick Stanelius/TT

HASSE ANDERSSON

"Den bästa julen - en samling"

(Mariann/Warner Music Sweden)

Bästa låt: "Runda tomtar"

Betyg: * *

Det silverfärgade skägget, glittret i ögonen och den höga mysfaktorn är en perfekt kombo. Visuellt ÄR Hasse Andersson jultomten. Om han är det även musikaliskt är mer tveksamt. Nya julskivan "Den bästa julen" är en tämligen plågsam historia, även för oss som smälte inför hans barnvänliga uppenbarelse i Melodifestivalen.

Det finns två riktningar på skivan – en humoristisk och en oväntat allvarsam och religiös. Humorn klarar Hasse Andersson med glans; det är "runda tomtar är sunda tomtar" och renar med röda mular som springer så nosen blir blå – allt sjunget på tryggaste ädelskånska. De klassiska jullåtarna som "Stilla natt" blir dock närmast massakrerade av hans ganska begränsade stämma. Att skivan innehåller hela 21 spår gör tyvärr inte saken bättre.

Sara Ullberg/TT

KYLIE MINOGUE

"Kylie Christmas"

(Parlophone)

Bästa låt: "Winter wonderland"

Betyg: * *

När julskivor är som bäst är de som att kliva in i "Love actually", ni vet världens bästa julfilm. När julskivor inte är som bäst är de som "Kylie Christmas". Det är en rätt sliskig historia som mynnar ut ett enda stort "jaha". Traditionella jullåtar blandas med nyskrivet, som Stock Aitken Waterman-låten "Every day’s like Christmas". Den är för övrigt enda låten på skivan där man faktiskt hör Kylies eget id, i övrigt är "Kylie Christmas" rätt identitetslös. Iggy Pop-duetten "Christmas wrapping" bådar gott på pappret, men Pops insats visar sig mest bestå av ett "ho ho ho" och Pretenders-covern "2000 miles" gör sig bäst i original.

Behållningen är de traditionella jullåtarna, men de skulle lika gärna kunna vara insjungna av vilken sångerska som helst. Det blir godkänt, men det är knappt.

Sara Haldert/TT

ELIN RUTH AND THE BEAT FROM PALOOKAVILLE

"Christmas is a drag"

(Divers Avenue Music)

Bästa låt: "Christmas card from a hooker in Minneapolis"

Betyg: * * *

När Elin Ruth släpper sin tredje skiva på lite mer än ett år gör hon det i form av en prydligt inslagen klapp. "Christmas is a drag" är en skiva för oss som tycker att det blir alldeles för knäcksött att lyssna på traditionella jullåtar hela december i hopp om att mana fram högtidsfeeling – trots att snön lyser med sin frånvaro.

Elin Ruth och banden The beat from Palookaville inleder skivan med Tom Waits "Christmas card from a hooker i Minneapolis" och bjuder sedan bland annat på en tolkning av John Prines "Christmas in prison" och William Bells "Everyday will be like a holiday".

Skivan innehåller dessutom en, mycket trevlig, jullåt signerad Ruth själv. "The more the Christmas, the less the love" är en svängig låt med bitvis riktigt raspig snygg sång. Även gitarristen Anders Lewén har skrivit en originaljullåt ("Christmas is sooner than you think") till skivan.

Matilda Kvarnström Lantz/TT

SOFIA KARLSSON & MARTIN HEDEROS

"Stjärnenätter (sånger om julen)"

(Playground Music)

Bästa låt: "Julkortet"

Betyg: * * *

När Sofia Karlsson och forne The Soundtrack of Our Lives-klaviaturisten Martin Hederos släpper julskiva tillsammans låter det precis som man hade gissat att det skulle göra.

Vi får superkvalitativt julmys med piano, gitarr och lite tramporgel. Stämningen är lite mörkare än på de flesta julskivor men det finns samtidigt alltid ett hopp någonstans. Gästlistan imponerar också med Weeping Willows-Magnus Carlson och Rebecca Törnqvist som toppnamn.

Låtmaterialmässigt håller det tyvärr inte riktigt hela vägen. Några få klassiker, "O helga natt" och "Have yourself a merry little Christmas", varvas med nyskrivna sånger som för det mesta inte glimrar lika starkt.

Som lite mer tänkvärd julskiva funkar dock "Stjärnenätter" utmärkt.

Linus Brännström/TT

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro