ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lätt köper bedragare SL-biljetter i ditt namn

Karolina Skoglund · 28 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013
Om inte SL löser Omar Sayeds faktura inom de närmaste dagarna tänker han betala den själv. – Jag vill inte att den ska gå till inkasso i mitt namn, säger han.

Om inte SL löser Omar Sayeds faktura inom de närmaste dagarna tänker han betala den själv. – Jag vill inte att den ska gå till inkasso i mitt namn, säger han. Foto: Marie Kjellander


SL:s nya betalsystem kapas enkelt på 30 sekunder. Därefter kan förövaren låta fakturan för sina resor gå till någon annan. Allt som krävs är ett offer – och dennes personnummer.

klar

Artikellänk är kopierad

Omar Sayed har inte åkt kollektivt på två år. Ändå fick han en faktura på 351 kronor signerad Payex, som sköter fakturering av SL:s sms-biljetter sedan februari. 

– Det står tydligt angivet hur många gånger jag ska ha rest och genom vilka zoner, vilket inte stämmer. Det är lite skrämmande, säger han. 

Den felaktiga fakturan har han nu upplyst SL om. Men han har fortfarande ingen aning om det fortfarande är någon som åker kollektivt i hans namn. 

– Man undrar ju hur effektivt det här nya systemet är. Det kanske finns folk där ute som inte har någon aning om att någon köper biljetter i deras namn? 

Och det är precis vad det gör. Enligt SL har ett flertal fall av bedrägerier likt det som Omar varit med om redan rapporterats in, både till SL och Payex. 

För att illegalt kunna köpa biljetter i någon annans namn – och låta fakturan skickas dit – krävs endast offrets personnummer. ►Här kapar Metros reporter en identitet

– Ja, det är möjligt att göra så. Men när fakturan dyker upp förstår man förhoppningsvis att man blivit bedragen. Då kan man kontakta oss så spärrar vi kontot samt tar hand om fakturan, säger Christian Hoffmann på SL:s presstjänst. 

Att säkerheten inte är högre än så beror, enligt honom, på att det ska vara enkelt att köpa biljetter. 

– Det handlar om en avvägning mellan säkerhet och tillgänglighet. Man får inte glömma att bedrägerier, vilket detta handlar om, är ett brott. Vi har inga planer på att ändra systemet, säger Christian Hoffmann.

Kapade identiteter ökar ute i handeln

Stölden av identiteter inom handel ökar hela tiden. Det menar Bengt-Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.  

– Ofta handlar det om att brottsutövarna beställer ett kreditkort i någon annans namn. Där är det framför allt personnumret som är källan. 

Är vi för öppna med våra personnummer? 

– Ja, vi kanske är lite naiva. Den här typen av brott kommer mer och mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro