ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lätt lägger du in mat själv

kristinjohansson och michael krantz /Kokaihop.se · 26 Mar 2015
Uppdaterad 26 Mar 2015
Stekt inlagd strömming.

Stekt inlagd strömming. Foto: Michael Krantz


Att lägga in är ett sätt att konservera mat. Det är absolut inte svårt men kan kräva lite tålamod. Låt ingredienserna vila i sin ­inlägg­ning några dagar och du får härliga tillbehör med lång hållbarhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Minimorötter.
Minimorötter.Foto: Michael Krantz
Rödlök och pepparrot.
Rödlök och pepparrot.Foto: Michael Krantz
Steklök.
Steklök.Foto: Michael Krantz
Syrade morötter.
Syrade morötter.Foto: Michael Krantz

Att lägga in mat själv behöver inte vara svårt. Här får du tips om fem läckra inläggningar som nästan alla utgår från samma grundrecept på så kallad 1-2-3-lag. 

Innan du börjar bör du förbereda dig lite. Se till att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. Se även till att välja grönsaker och rotfrukter som är i gott skick. Här har lök och morötter fortfarande mycket stadga i sig. Vill man ha dem mjukare kan man förvälla dem i hett vatten först.

1-2-3-lagIngredienser: 1 dl ättiksprit 2 dl strösocker 3 dl vatten

Gör så här:Blanda samman allt i en kastrull och värm så att det löser sig. 

►LÄS MER: Så gör du den perfekta croissanten

Stekt inlagd strömmingIngredienser:10 strömmingsfiléer 1 dl grovt rågmjöl 1 dl skorpmjöl 5 lagerblad 1 gul lök, skivad 10 vitpepparkorn 1 msk smör 1-2-3-lag

Gör så här:1) Panera filéerna genom att vända dem i grovt rågmjöl och skorpmjöl, stek dem sedan i  smör på bägge sidorna. Låt ­filéerna rinna av på ­papper. 2) Varva strömming, lök, lagerblad och pepparkorn i en glassburk.  3) Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst 1 dygn.

►LÄS MER: Testa långkok på nytt sätt

MinimorötterIngredienser:250 g minimorötter 5 lagerblad 1 msk senapsfrön 1-2-3 -lag

Gör så här:1) Skala och skölj morötter. 2) Varva morötter, lagerblad, senapsfrön i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst två dygn. 

Rödlök & pepparrotIngredienser: 250 g röda steklökar 50 g pepparrot 10–20 svartpepparkorn 1-2-3-lag 

Gör så här:1) Skala och skölj löken. Skala och skiva ner pepparroten.  2) Varva lök, pepparrot och pepparkorn i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

►LÄS MER: Så gör du en smörgåstårta 

Steklök med fänkål & ­stjärnanisIngredienser: 250 g steklök 1/2 fänkål 4–5 stjärnanis 10 vitpepparkorn 1-2-3-lag 

Gör så här: Skala och skölj löken. Skölj och skiva ner fänkål. Varva lök, fänkål och stjärnanis i en burk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

Syrade morötterIngredienser: 1 tsk salt 1 kg morötter 2 tsk hel kummin Ev saltlag: 2 dl vatten + 2 tsk salt

Gör så här:1) Skala och grovriv morötterna. Blanda samman med salt. Pressa och stöt morötterna med en mortel och låt stå i   ­kylen en timme. Saltet gör att morötterna släpper vätska. Låt vätskan vara kvar.  2) Blanda ner kummin och tryck ner morötterna i en ­glasburk. Häll över morots­vätskan. Om vätskan inte ­täcker morötterna får man ­hälla på lite mer saltlag. Sätt på ett lock. Ställ burken på en tallrik  och låt stå mörkt i   rumstemperatur (20–22 ­grader) i  cirka en vecka.  3) Om den känns frisk och ­syrlig efter cirka tre dagar så är syrningen på gång. Efter fem–sju dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i   ­kylen. Nu avstannar själva ­syrningen och mer smak börjar att utvecklas.  Den bör stå minst fyra–sex veckor i kyl, och står sig sedan minst sex ­månader i kyl.

klar

Artikellänk är kopierad

kristinjohansson och michael krantz /Kokaihop.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro