ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ledde taxichaufförens tips polisen till misstänkte gärningsmannen

TT · 15 Feb 2015
Uppdaterad 15 Feb 2015
Köpenhamnspolisens talesman Allan Wadsworth-Hansen.

Köpenhamnspolisens talesman Allan Wadsworth-Hansen. Foto: AP/TT


Taxichafförens tips blev avgörande i jakten på den misstänkte gärningsmannen i Köpenhamn. På söndagen sköts han ihjäl av polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var den skyldige till dödsskjutningarna vid mötet med Lars Vilks i går och vid en synagoga i natt, tror polisen. Stärkt bevakning vid synagogan kan ha förhindrat ett blodbad.

Terrorexperten om attacken i Danmark: Inte oväntad

Den dramatiska och tragiska helgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland andra konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare.

Efter det dådet verkar gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro — och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, berättar polisen nu.

När polisen kom dit i lördags var gärningsmannen inte där. I stället hann han attackera synagogan på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid ettiden på natten mot söndagen. En 37-årig judisk man som vaktade lokalen miste livet, och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit ännu mycket värre. Redan på lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen om förhöjd säkerhet från polisen. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Sannolikt förhindrade polisnärvaron en massaker.

– Vi är chockade. Trots att vi hade beväpnad polis och egna vakter vid synagogan inträffade det kallblodiga dådet, säger den judiska församlingens ordförande Dan Rosenberg Asmussen till Ritzau.

Polispådraget i Köpenhamn blev enormt, det största i modern tid.

Senare under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Enligt polisrepresentanterna på morgonens pressträff finns det just nu inget som tyder på att den skyldige haft några medbrottslingar. Men utredningen är ännu i sin linda.

Enligt TT:s utsände pågår nu ett stort polispådrag vid ett flerfamiljshus vid Mjølner- och Mimersparken på Nørrebro. Tekniker ska vara på plats för att genomföra en husrannsakan i en av lägenheterna, som ligger nära platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts ihjäl. Polisens tekniker har även rest ett tält över platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts och spärrat av gatan.

Svensk polis har under natten och morgonen varit i kontakt med danska kolleger, inte minst för att besvara frågan om dåden skulle kunna ha någon koppling till Sverige.

– Men i nuläget finns inget som tyder på någon Sverigekoppling, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Svensk polis har vidtagit åtgärder under natten, bland annat kontroller av bilar på den svenska sidan av Öresundsbron.

Att polisen inte tror att gärningsmannen hade några medhjälpare ändrar inte situationen.

– Vi har fortfarande personal på Öresundsbron och den har inte ändrats än så länge, säger Jimmy Modin, presstalesman vid Skånepolisens kommunikationscentral.

All trafik på bron går dock som den ska.

Polisen på svenska sidan utför sedan tidigare tillsyn bland annat vid religiösa byggnader.

– Givetvis är vi extra vaksamma när sådant här händer, säger Magnus Lefèvre.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro