ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så letar Sweetie pedofiler på nätet

Clarence Frenker · 5 Nov 2013
Uppdaterad 5 Nov 2013

Sweetie, 10, är det senaste vapnet i jakten på nätpedofilerna. På två månader har 1000 pedofiler identifierats världen över efter att ha sexchattat framför webbkameran med den dataanimerade flickan. Fyra av dem är svenskar vars namn nu har överlämnats till Interpol.

klar

Artikellänk är kopierad

Hon heter Sweetie, är tio år gammal och bor på Filippinerna. Precis som så många andra barn i landet tvingas hon dagligen posera sexuellt framför webbkameran för nätpedofiler världen över.

Enda skillnaden är att hon i det här fallet inte finns på riktigt.

I stället är hon en virtuell skapelse gjord av den internationella organisationen Terres de Hommes, som arbetar med att belysa och stoppa den ökande pedofilturismen på internet.

Från en lokal i Amsterdam skapades tidigare i höstas hennes liv.

Hon fick ett namn, ålder och ett ansikte med hjälp av avancerad animeringsteknik. Sedan gick Sweetie, med organisationens team bakom tangentbordet, in på chattforum för pedofiler.

En film som lagts ut på Youtube visar hur det inte dröjer mer än några sekunder innan skärmarna fylls med chattförfrågningar från pedofiler världen över. De flesta innehåller sexuella anspelningar och krav på att hon ska posera framför webbkameran. Vad pedofilerna inte visste var att de samtidigt identifierades och kartlades i minsta detalj.

Nu har Terres de Hommes släppt en rapport som visar att man på två månader identifierade 1000 nätpedofiler som köpt eller velat köpa camsex av Sweetie.

Fyra av dem kommer från Sverige, enligt en talesperson, och samtliga namn har nu överlämnats till Interpool.

– Det här är ett växande problem som kräver nya metoder. Om vi kan göra det här på två månader kan man bara föreställa sig vad polisen skulle kunna göra på ett år, säger en talesperson på organisationen.

Enligt Björn Sellström, chef för Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp, får informationen användas och hanteras i det polisiära arbetet. Men någon avgörande roll tror han inte att den kommer ha. Dock ska man titta närmare på de fyra svenska fallen som rapporterats, uppger han.

– Möjligen kan man använda det som underrättelseinformation om att en person har det här intresset, men det går inte att lagföra någon för det eftersom det inte finns något offer. Det är inte kriminaliserat att önska ha sex med barn som det faktiskt handlar om i det här fallet, säger han.

Enligt Björn Sellström tvingas polisen ständigt anpassa sina arbetsmetoder i takt med att tekniken utvecklas och de kriminella mönstren förändras.

Han ser dock inte den här typen av arbete som något framtida verktyg inom polisen.

– Vi arbetar inte med brott som inte finns. Vi måste få in anmälningar, får vi inte det finns det inget att utreda, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro