ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så liten är chansen att du faktiskt får göra lumpen

Theodor Bürki · 2 Mar 2017
Uppdaterad 2 Mar 2017
Född 1999 eller 2000 och osugen på lumpen? Metro listar vad som krävs för att du ska bli kallad.

Född 1999 eller 2000 och osugen på lumpen? Metro listar vad som krävs för att du ska bli kallad. Foto: TT


Värnplikt återinförs i Sverige. Det beslutade regeringen om under torsdagen. Runt 13 000 personer – födda 1999 och 2000 – kommer kallas till mönstring med start 1 juli 2017. Metro har hört sig för om vad som faktiskt krävs för att man ska bli kallad.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Försvarsmakten måste varje individ genomgå en rad tester för att slutligen bli antagen till grundläggande militär utbildning. Främst handlar det om personens fysik, psyke och hälsa. Metro har pratat med Sofie Engström, kommunikationsstrateg vid Rekryteringsmyndigheten, om vad som krävs för att bli antagen. Och hur man undviker att bli det.

– Det finns alltid ett beredskapsunderlag, ett formulär, som vi använder för att kalla till mönstring. Om personen redan där är omotiverad så är sannolikheten att bli inkallad låg, säger Engström.

LÄS MER: ”Jag tänker aldrig någonsin dö eller döda för Sverige”

Medborgarskap

Direkt avgörande är att du har ett svenskt medborgarskap, endast då kan du bli kallad till mönstring.

Betyg

Godkända betyg i svenska, matematik och engelska är kravet för grundläggande militär utbildning, uppger Rekryteringsmyndigheten. För hemvärnsutbildning är kravet godkänd grundskola.

Synfel

Den lägsta gränsen går vid en total synskärpa på 0,5 med glasögon eller linser.

Tidigare dömd

En person som under de senaste fem åren blivit dömd för brott i domstol kommer få avslag på sin ansökan, enligt Rekryteringsmyndigheten.

Fysik

Alla som ska mönstra måste genomgå ett styrketest och ett fysiskt arbetsprov. Arbetsprovet går ut på att man cyklar så länge man orkar. Svårighetsgraden baseras på individens längd och vikt, uppger Rekryteringsmyndigheten.

Psyke

Ett obligatoriskt samtal med en psykolog kommer äga rum under mönstringen. Om den som söker anses vara omogen eller labil kan personen få avslag. Om personen är diagnostiserad med psykisk sjukdom eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan den bli diskvalificerande redan från början.

– Diagnoser som brukar vara diskvalificerande är ADD och ADHD. Exakt hur bedömningen går till går inte precisera, säger Engström.

Sjukdom

Sjukdomar som kräver medicin är i regel olämpliga och leder till avslag, exempelvis diabetes och astma. Det beror på att utbildningen ska göra individen redo för en krissituation där det inte alltid finns tillgång till medicin.

Allergi

Om den som söker måste äta medicin för sin allergi leder det ofta till avslag.

Funktionsnedsättning

All militär utbildning innebär att behandla vapen och vara ute på fältet. Därför leder funktionsnedsättning i regel till avslag, uppger Rekryteringsmyndigheten.

LÄS MER: Nu införs värnplikten igen – här är allt du behöver veta

klar

Artikellänk är kopierad

Theodor Bürki
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro