ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så liten är chansen att du får göra lumpen

David Peterson · 5 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
Själva mönstringen består av olika tester.

Själva mönstringen består av olika tester. Foto: TT


Den som inte vill genomföra värnplikten behöver i princip bara kryssa i att man inte är intresserad. "Det är i nuläget så pass många som är intresserad att vi inte behöver kalla de som inte är intresserade", säger Sofie Engström vid Rekryteringsmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Försvarsmakten har ett begränsat antal utbildningsplatser varje år. Hittills har intresset från de unga män och kvinnor som mönstrar varit större än tillgången på platser. Därför behöver den som inte vill genomföra lumpen i princip bara kryssa i att man vill avstå.

, säger Sofie Engström, kommunikationschef vid Rekryteringsmyndigheten.– Men om det skulle bli ett förändrat läge som kräver att fler utbildas så kan vi behöva kalla även de som inte är intresserad till mönstring

Flera tester

Själva mönstringen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Under mönstringen får du bland annat träffa sjuksköterska, läkare och psykolog.

Om du inte blir godkänd på ett av momenten kommer du få avbryta din mönstring och åka hem.

För att du ska bli antagen gäller det generellt att du är fullt frisk och inte har några skador eller andra nedsättningar, enligt Sofie Engström.

– Det är för att man själv inte ska ta skada eller för att man inte ska skada någon annan under utbildningen. Sen ska man komma ihåg att du ytterst utbildas för att också klara en krigssituation som är en extremt pressad situation. Kraven är satta för att du ska klara även det.

Uppgifter i mars

De ungdomar som är födda 2001 kommer få tillgång till mönstringssidan i början av mars. Inloggningsuppgifter till mönstringssidan skickas ut under hela mars och man har två veckor på sig att svara. Den som inte svarar riskerar att få betala ett vite.

Kommer du på i efterhand att du hade velat genomgå värnplikten kan söka in via den frivilliga rekryteringen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro