ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lurade tonåring till sig kvarts miljon

Emelie Nyman · 11 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

70 nätköpare bedragna • 5 sätt att skydda dig

klar

Artikellänk är kopierad

 En tonåring från Stockholmsområdet har lurat minst 70 personer på över en kvarts miljon kronor. Polisen misstänker att fler personer kan vara drabbade. Via sajter som Blocket och Eniro Köp & Sälj har han sålt prylar. Målsägarna har betalat, men har inte fått varorna levererade. Han har även framställt falska biljetter som överlämnats till köparna av en vän. Förutom de grova bedrägeribrotten döms han för ytterligare brott. I några har 18-åringen samarbetat med kompisar. En person i hans familj har hjälpt till att vidarebefordra kunders kontokorts­nummer från butiken hon arbetade i, som han har använt till att betala varor på internet med.Han döms till en månads fängelse och skyddstillsyn. Då han redan finns i belastningsregistret och risk finns för fortsatt kriminalitet ska han genomgå Kriminalvårdens påverkansprogram.

Gustaf Kempe skulle köpa ett Playstation via internet – men någon vara existerade inte.
Gustaf Kempe skulle köpa ett Playstation via internet – men någon vara existerade inte.Foto: Lotta Imberg

Han blev lurad av tonårsbedragaren

 Tonårsbedragaren i Stockholm har lurat minst 70 offer. Gustaf Kempe är en av dem.Gustaf Kempe hittade en passande säljannons av ett Playstation 3 på Eniro Köp & Sälj i slutet av januari i år.Efter att ha kontrollerat att namnet på säljaren hörde ihop med det uppgivna telefonnumret pratades de vid per telefon. – Vi kom överens om att jag skulle betala hälften först, så skulle han skicka grejerna och sedan skulle jag betala resten. Men grejerna kom inte.Han mejlade och ringde utan svar. Då polisanmälde han händelsen.– När jag kollar tillbaka i mejlkonversationen ser jag att han uppger personnumret lite olika varje gång. Det är likadant med kontonumret.I fortsättningen kommer Gustaf Kempe att vara ännu mer noggrann. – Jag köpte ett Playstation till slut, men jag åkte hem till säljaren då. Jag tror inte att jag köper på distans mer. Han hann betala 1 300 kronor vilka han får tillbaka i skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nyman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro