ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lurar du dig själv att få jobbiga saker gjorda

Linnea Carlén · 4 Feb 2015
Uppdaterad 5 Feb 2015
Diskberg, studier och andra saker du fasar för uppges bli lättare att hantera, om du bara belönar dig själv till och från.

Diskberg, studier och andra saker du fasar för uppges bli lättare att hantera, om du bara belönar dig själv till och från. Foto: TT


Kämpar du också med att pricka av en oändligt lång att göra-lista? Känns det extra svårt att få saker gjorda så här års när kylan och mörkret gör sig påmint? Eller är du rent av nära paralyserad av allt du måste” göra?

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt ett utdrag ur amerikanska magasinet Harvard Business Review, HBR, är tricket till att få jobbiga saker eller projekt gjorda att pricka av dem en för en – samtidigt som du ger dig själv belöningar.

Det hela går ut på att lura dig själv att det du företagit dig att göra inte är så jobbigt som du tror. Genom att på olika sätt och med jämna mellanrum belöna dig själv ska dina måsten, särskilt de mer krävande, bli lite lättare att genomföra. Och du uppges samtidigt ödsla mindre tid på saker som långsiktigt gör dig än mer stressad.

​HBR:s ”Gudie to getting the right work done” rekommenderar bland annat att du gör något roligt, som att lyssna på musik när du arbetar eller sitta på ett café eller en restaurang med trådlös uppkoppling, för att kunna ge dig själv några välförtjänta sociala micropauser då och då.

Andra positiva belöningar kan vara att ta en paus mitt i allt och gå och träna, prata med en god vän i 5 till 10 minuter eller ge dig själv något gott att äta eller dricka  när du prickat av något från att göra-listan.

Du kan också slå två flugor i en smäll och ge dig vad guiden kallar ”produktiva belöningar”, som att ta möten till restauranger, städa ditt skrivbord eller läsa och dela en intressant artikel.

Vill du ta råden ännu ett steg längre kan du ge dig själv en liten ekonomisk belöning, som till exempel ett presentkort, när du nästan klarat eller rent av tagit dig förbi något riktigt ansträngande.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro