ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lurar svartmäklare flyktingar på pengar

Evelina Pålsson · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016
Alaa är en av många nyanlända som utnyttjas av svartmäklare.

Alaa är en av många nyanlända som utnyttjas av svartmäklare. Foto: Skärmdump Sveriges Television Uppdrag Granskning


Alaa betalade 15 000 kronor för ett andrahands kontrakt och fick en nyckel. Men när hon och hennes son skulle flytta in var låsen utbytta. Uppdrag Granskning avslöjar hur hon och andra nyanlända luras på den svarta bostadsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadsbristen i Göteborg gör det möjligt för svartmäklare att tjäna pengar genom att sälja första- och andrahandskontrakt till nyanlända. Många av flyktingarna luras och får aldrig tillgång till någon lägenhet efter att de betalat. Det avslöjas i kvällens avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning där vi bland annat får träffa Alaa som betalade 15 000 kronor för ett andrahandskontrakt.

► LÄS MER: Victoria, 21 sökte bostad – utsattes för sexuella trakasserier

Hon hade flytt från Syrien och varken hon eller hennes två barn trivdes på flyktingboendet i Västsverige. Så efter att ha fått pengar från en anhörig i Nordafrika betalade hon för ett andrahandskontrakt i Göteborg. Men när de kom med sina saker från flyktingboendet fungerade inte nyckeln och hon berättar hur hon knackade på dörren flera gånger.

– En kille öppnade dörren och frågade ”vad vill du?”. Jag berättade för honom att jag hyr lägenheten och att jag kommer med alla mina saker. Han sa ”gå i väg annars ringer jag polisen”, säger Alaa i programmet.

När hon sedan ringde till de som förmedlat bostaden fick hon inget svar. Alaa och hennes barn fick i stället återvända till flyktingboendet.

► LÄS MER: Flyktingströmmen ökar bostadsbristen

Alaa är långt ifrån ensam om att luras av svartmäklare. En man som kallas Abu Fahad är i dag bostadslös efter att han blåsts av en svartmäklare. Han betalade 25 000 kronor för ett andrahands kontrakt men tre dagar efter inflytt kom förstahandshyresgästen och slängde ut honom. De båda lurades av samma kvinna. Hon konfronteras i programmet men förnekar allt.

När Uppdrag granskning själv testar den svarta bostadsmarknaden får de flera erbjudanden. Att betala för att förmedla hyreskontrakt är olagligt och kan enligt Uppdrag Granskning ge upp till två års fängelse om brottet är grovt. Brotten är dock svåra att reda ut eftersom få väljer att polisanmäla. I programmet kommer Uppdrag Granskning även i kontakt med två köpare. De har genom svartmäklare fått förstahands kontrakt i Västerstaden. De båda fick betala 70 000 kronor för sina kontrakt.

– I början sa han 30 000, sedan går han upp till 60 och sen gick han till 90. Eftersom han vet att vi verkligen behöver nånstans att bo så går priset upp, du vet. Så till slut trodde vi att han ljög, men vi valde att testa och till slut fick vi ett förstahandskontrakt, det var en lång process, och vi betalade 70 000 kronor, säger en av köparna till Uppdrag Granskning.

► LÄS MER: Jag vill bara ha en egen lägenhet – hur svårt ska det vara egentligen

Lägenheter som egentligen borde ligga ute på bostadsförmedlingen Boplats. När Uppdrag Granskning undersöker hur många lägenheter som Västerstaden förmedlat genom Boplats de senaste åren kommer det fram att antalet har sjunkit markant. Trots detta har folk ändå fortsatt att flytta in. Hyreskontrakten har sålts svart i stället för att förmedlas genom bostadskön.

När Uppdrag granskning visar delar av reportaget för Västerstadens vd och en nyanställd förvaltningschef tror de inte först på uppgifterna. Men de väljer att undersöka saken själva. Efter att ha utrett saken närmre får Uppdrag Gransknings reporter ett mejl från förvaltningschefen Hans Stridh.

”Förvaltnings AB Västerstaden anmäler en förvaltare för misstanke om att tagit emot ersättning vid förmedling av bostäder. SVT:s ”Uppdrag Granskning” har till bolaget lämnat uppgifter som bolaget tar på största alvar. Polisen får nu genomföra en ordentlig undersökning om brott föreligger. Under pågående förundersökning kommer inte bolaget att uttala sig om ärendet i sak.”

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag 24 februari klockan 20.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro