ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så luras du köpa en stulen cykel

Clarence Frenker · 29 Apr 2014
Uppdaterad 29 Apr 2014
Så luras du köpa en stulen cykel

Så luras du köpa en stulen cykel Foto: TT


Falska kassakvitton, snabba affärer och enkla prutningar. Nu varnar polisen för bedragarnas allt mer avancerade knep när de säljer stulna cyklar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vill säljaren få till ett snabbt avslut? Eller går det väldigt lätt att få ned priset? Då är affären sannolikt för bra för att vara sann – trots att det finns ett kvitto.

Stulna cyklar har blivit en guldgruva för bedragare och polisen varnar för deras knep i den rådande högsäsongen på begagnatmarkanden.

I Halmstad har två ligor nyligen sprängts som satt i system och försörjt sig på att sälja stulna cyklar genom annonser.

– Det handlar om två större härvor av cykelstölder som är kopplade till en mindre grupp individer där man har skaffat sig en inkomst genom att sälja tillgripna cyklar. Man är väldigt duktig på det man gör, det handlar om väldigt många cyklar och väldigt många målsäganden, säger Ulrika Fries Lundin, utredare vid Hallandspolisen.

Enligt Ulrika Fries Lundin förekommer problemen även på andra orter runt om i landet. Och metoderna blir allt mer avancerade.

Gemensamt är att köparna luras att tro att det är en legal affär.

Bland annat genom att bedragarna visar upp falska kvitton.

Det är inte heller ovanligt att stölden är så pass färsk att cykeln inte ens hunnits anmälas stulen.

– I vissa fall har köpare kontaktat polisen för att de känt att allt inte stått rätt till, men då har vi inte ens fått in en anmälan och då har man gjort en affär, säger hon.

Ytterligare ett knep är att bedragarna sätter ett marknadsmässigt pris på cykeln men på platsen är villiga att sänka priset.

Något som enligt Ulrika Fries Lunidn är en varningssignal.

– Marknaden är stor och det är stor efterfrågan, så säljaren har ofta flera intresserade på varje cykel och behöver därför inte går ned i pris.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro