ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så luras företagen av sin egen vd”

Sebastian Chaaban · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

I panik ringer vd:n upp ekonomiavdelningen – pengarna måste betalas ut nu! Men allt är en bluff. – Det är en fräck modell som faktiskt fungerar ibland, säger Per Greijer, säkerhetschef vid Svensk handel.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen får med jämna mellanrum in anmälningar från företag som gått på ”vd-tricket”.

Bedragarna ringer ekonomiavdelningen och utger sig för att vara vd, styrelseordförande eller har någon annan hög post.

Det är panik med en utbetalning och de vanliga rutinerna måste man strunta i.

– Det här förekommer ibland. Det är en ganska fräck modell. Det krävs en del ryggrad för att våga ringa in och chansa. Och man kan också tyckta det är märkligt att det går igenom. Folk blir stressade och vågar inte riktigt ifrågasätta när vd:n ringer, säger Per Greijer.

Polisen går även ut och varnar för tricket.  

”I de flesta fall har det hela slutat som bedrägeriförsök, eftersom man fattat misstankar. Bedragarna kan dock vara mycket skickliga och låta trovärdiga, vilket kan stressa orutinerad personal.”, skriver myndigheten på sin nationella bedrägerisida på Facebook.

Pengarna går oftas rakt in på ett konto som tillhör en målvakt. Kontot töms snabbt och de riktiga bedragarna fångas sällan av polisen.

– I princip är det kört. Bedragarna jobbar med målvakter som inte har mycket att förlora och bara har uppgiften att ha ett konto tillgängligt och sedan är pengarna borta. Det man kan konstatera är att det gäller att ha bra rutiner i organisationen, här får man ta lite eget ansvar också, säger Per Greijer. 

► Läs mer: Svensk pensionär lurades på 700 000 kronor. 

► Läs mer: Tjuv stal Mathildas mobil med hjälp av lapptricket

► Läs mer: Storliga bakom stöldvåg med dans och ketchup.

► Läs mer: Tjuvarnas knep för att komma åt dina värdesaker.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro