ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lyckas du med vinprovningen hemma

Clara Grabe · 22 Nov 2016
Uppdaterad 23 Nov 2016

Foto: TT bild


Att prova vin tillsammans är något av det roligaste och mest lärorika man kan göra när det kommer till vin. Här är Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland kan det vara svårt att urskilja vad vinet doftar och smakar men genom att höra vad andra tycker och tänker kan man upptäcka mycket. Om man ska sätta ihop en vinprovning hemma är det bra att tänka ut ett tema i förväg. Ett tema kan vara till exempel en viss druva, ett område, ett land eller en typ av vin. Utan tema kan en vinprovning lätt bli för spretig och det blir svårt att dra några slutsatser. Jag tror att många är lite rädda eller tveksamma för att prova vin med andra för att man är rädd att man ska säga fel eller uttrycka sig på fel sätt. Och visst finns det vissa människor som gärna vill stoltsera med sin kunskap men försök att hitta ett gäng kompisar som kan ungefär lika mycket och vill ha ut ungefär samma sak av en provning. Om man vill utmana sig själv är ett tips att prova vinerna blint. Genom att inte veta någonting om vinet håller man sinnet öppet för alla intryck istället för att påverkas av tidigare erfarenheter som till exempel ”Nej, jag gillar aldrig Chardonnay.” Här följer två förslag på teman och vilka viner som passar bra att testa mot varandra. Vinerna har vissa saker gemensamt men upplevelsen är ändå helt olika. 

►LÄS MER: Här är maten som passar till vinprovningen

4 vita viner på druvan Chardonnay

Druvan Chardonnay brukar beskrivas som en kameleont som ändrar karaktär efter växtplats och vinmakning. Den kan ge allt från torra och friska till fylliga och tropiska viner. Därför är det en utmärkt druva till en vinprovning. Märk hur den byter skepnad. 

2012 Côtes du Jura Chardonnay, Jura, Frankrike, nr 2327, 149 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Jura är ett av mina favoritområden för vita viner. Det är en väldigt speciell terroir här som påverkar hur vinet doftar och smakar. Begreppet terroir är lite luddigt men kan beskrivas ungefär som jordmån, klimat, växtplats och historia. Detta påverkar hur vinet blir och det i kombination med lagring, ålder och producent gör ett vin unikt. Vita viner från Jura är generellt smakrika och karakteristiska. Mineralitet, gula frukter och nötighet är smaker som återkommer i de flesta viner från området. Det finns en viss örtighet och krämighet som utmärker vinet. Det här är väldigt lämpligt för vinprovning då det sticker ut en aning. 

2015 Chablis Le Beaunois Labouré-Roi, Frankrike, nr 5637, 139 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

De flesta som odlar Chardonnay världen över har Bourgogne och Chablis som förebilder. Chablis är en egen del som ligger norr om resten av Bourgogne men är fortfarande en del av Bourgogne. Jordmånen i Chablis är kalkrik och det svala klimatet gör att druvorna får mogna sakta. Den långsamma mognadsprocessen får druvan att utveckla en hög och frisk syra som följer med till vinet. Jordmånen bidrar med mineralitet och en sälta i vinet. Chablis beskrivs ofta som krispigt och unga viner från Chablis är just det. Med ålder utvecklas de och får en mer mogen karaktär. Smaken av gröna äpplen övergår till gula. 

2016 KWV Chadonnay, Western Cape, Sydafrika, nr 7055, 75 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Det har länge varit en tradition bland vinodlare i olika regioner att gå ihop och samarbeta i ett kooperativ. KWV bildades för snart 100 år sedan som just ett kooperativ. KWV har spelat en stor roll i den sydafrikanska vinhistorien och dominerade industrin fram till 1990-talet då fler producenter dök upp. Just det här Chardonnayvinet är otroligt fruktigt och lite tropiskt i stilen. Det har toner av ekfat som vanilj och en frisk citrusaktig syra. Det faktum att det är ett väldigt ungt vin i kombination med att det är något billigare än de andra bidrar med en dimension till provningen. Eftersom skörden infaller under det som är vår i Europa är det alltså möjligt att redan nu dricka årets vin. 

2014 Buena Vista Chardonnay, Carneros, Kalifornien, USA, nr 6240, 179 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

I soliga och varma Kalifornien trivs druvan Chardonnay. Den utvecklar en tropisk frukt och fyllig karaktär i detta soliga område. Den solmogna smaken kombineras med ekfat för att ge vinet ytterligare en smörig och fet smak. Det här är verkligen ett underbart vin om man tycker om lite kraftigare vita viner. I en vinprovning sticker det ut och visar just hur betydelsefullt klimatet och vinsmakningen är för slutprodukten. Det är alltid väldigt intressant att ha med viner i olika prisklasser i en vinprovning, speciellt om man provar vinet blint. På så vis kan man urskilja de viner som är prisvärda och inte. Om man i en blindprovning tror att ett vin kostar mer än det faktiskt gör är det ett bra köp. Alldeles oavsett vad prislappen är.

4 röda viner från Italien

Många säger att de gillar italienska viner, som om alla viner därifrån var likadana. Men variationen är stor i detta vinland och därför kan det vara roligt att välja ut just fyra olika viner från norr till söder att prova mot varandra. 

2011 Barolo Fontanafredda, Piemonte, Italien, nr 70227, 189 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Byn Barolo i Piemonte är välkända för sina viner på druvan Nebbiolo. Nebbiolo har en unik karaktär på så vis att den är ljus i färgen, åt det lite brunare hållet och doftar blommigt och örtigt. När man tittar och doftar på vinet så förväntar man sig ett lättare vin än hur det faktiskt smakar. Nebbiolo har nämligen en ordentlig tanninsturktur med sträva och strama tanniner och en hög syra. Barolo vinner alltid på lagring och bör inte drickas för unga. Det är ett roligt vin i en vinprovning för att det är så unikt och är den typ av vin som man antingen älskar eller ogillar, jag kan nämligen inte tänka mig att man kan hata det.

2010 Brunello di Montalcino, Col d’Orcia, Toscana, Italien, nr 12357, 279 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Brunello är ett annat namn för druvan Sangiovese som odlas flitigt i Toscana. Viner på Brunello brukar lagras länge innan vinet släpps till försäljning. Just det här har lagrats i tre år på stora ekfat vilket naturligtvis påverkar karaktären mycket. Färgen går åt rödbrunt och får en mer mogen ton som torkad frukt men den har ändå en tydlig ton av körsbär som är typisk för vinerna från Toscana. Brunello di Montalcino är precis som Barolo en väldigt klassisk vinstil. Det är roligt att lära sig urskilja det som utmärker dessa viner och vad som skiljer dem åt. 

2013 Ruit Hora, Bolgheri, Italien, nr 2842, 149 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Området Bolgheri ligger i Toscana men närmare kusten än Chianti och Montalcino. Här har man länge gått sin egen väg och valt att plantera druvor som inte kommer från Toscana från början. Man märkte att klimatet påminde mycket om det i Bordeaux och valde därför att odla franska druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta trots att det var emot alla vinlagar i området. Viner som Ornellaia och Sassicaia kom till och blev världskända efter att de vann över flera Bordeauxviner i en blindproving på 1970-talet. Vinerna från Bolgheri kom att kallas för ”super-tuscans” och fick en enorm status i vinvärlden. 

2012 Aglianico del Vulture, Basilicata, Italien, nr 4634, 99 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Det här vinet bidrar med en kryddig karaktär av mörka bär till provningen. Det är inslag av körsbär, plommon och lakrits. Det är ekfatslagrat och får en tydlig doft och smak av eken. Aglianico är en druva som härstammar från södra Italien och har blivit mer och mer populär. Basilicata ligger i södra delen av Italien och här ligger vinproduktionen efter för att den här delen av landet sedan länge är mycket fattigare än norra. Men i takt med att området upptäcks mer ökar medvetenheten och det är helt klart ett område att hålla koll på. r flera Bordeauxviner i en blindproving på 1970-talet. Vinerna från Bolgheri kom att kallas för ”super-tuscans” och fick en enorm status i vinvärlden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro